Elke maand test Studenten.net een 'studentenmaaltijd' of 'studentendrank'. Omdat inmiddels de bladeren van de bomen beginnen te vallen en het buiten steeds kouder en donkerder wordt, testten we deze keer bekende merken herfstbokbier. Het testpanel van vijf man bracht een groot offer door zich aan te bieden voor het vergelijkend warenonderzoek, om uit te zoeken welk bockbier er deze herfst niet (of juist wel) in jouw koelkast mag ontbreken.

Heineken Tarwebok
Prijs per flesje: €0,94
Alcoholpercentage: 6,5% vol
Inhoud: 30 cl


Heineken Bock
Heineken valt op door de vormgeving van het flesje. Er staat een leuke geit op afgebeeld, met plaatjes van tarwe ernaast om de indruk te wekken dat er échte tarwe in het flesje zit. Die vormgeving is het enige echte bijzondere aan het bier, want het testpanel is niet heel positief. Het bier ruikt heel zoet, naar limonade, wat niet als positief wordt ervaren.

De smaak is niet veel beter: waterig, lafjes en geen volle smaak. De belangrijkste conclusie is dat dit bockbier weliswaar niet heel vies is, maar dat ze geen tweede zouden bestellen.

Quotes:
“Het lijkt wel bier met cola”
“Is dit wel bier?”

Hertog Jan Bockbier
Prijs per flesje: €1,04
Alcoholpercentage: 6,5% vol
Inhoud: 30 cl


Hertog Jan Bock

Hertog Jan blijkt een verademing na het teleurstellende begin met Heineken. Er wordt een opmerking gemaakt over de kleur, die ‘een stuk beter’ is dan ‘die vorige’. Ook is de geur veel beter, hij blijkt zelfs lekker te ruiken. Het schuim is een opmerking waard: hij schuimt een stuk beter dan het bockbier van Heineken.

De smaak is lekker kruidig en heeft een stevige bite. Ook is het bier minder waterig; het is veel smaakvoller. Het is niet te zoet en erg lekker. Zelfs het schuim heeft een lekkere smaak. Hertog Jan lijkt af te stevenen op de eerste prijs, maar dan wordt er toch nog een laatste opmerking gemaakt: de nasmaak bevalt niet. Het is een soort dropsmaak, wat niet erg lekker is.

Quotes:
“Lekker”
“Uche uche”

Amstel Bock
Prijs per flesje: €0,90
Alcoholpercentage: 7% vol
Inhoud: 30 cl


Amstel Bock

Met Amstel zijn we snel klaar, want deze bock-versie van het welbekende Nederlandse biermerk wordt binnen een mum van tijd met de grond gelijk gemaakt. De kleur is niks (cola-achtig) en de geur is niet definieerbaar, want er is nauwelijks geur te ontdekken.

De smaak is slap en vies. Ook is het te bitter en levert het een vieze nasmaak op. Dit bockbier is daarom een zeer slechte keuze voor deze herfst; er zijn beter alternatieven voorhanden.

Quotes:
“Teringbier”

La Trappe Bockbier
Prijs per flesje: €0,99
Alcoholpercentage: 7% vol
Inhoud: 30 cl


La Trappe Bock

Het testpanel lijkt blij dat ze met deze nieuwe ronde de vieze smaak van de vorige kunnen wegspoelen. Ten onrechte, want La Trappe valt zwaar door de mand door zelfs nog slechter uit de test te komen dan Amstel. De kleur is weliswaar niet slecht, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De geur bijvoorbeeld, doet volgens één van het testpanel denken aan ‘de geur van de vloer van studentenvereniging Albertus (Groningen) na een feestavond’.

De smaak is allesbehalve bijzonder en eigenlijk ronduit smerig te noemen. Het bier schuimt te veel en het schuim is ook nog eens heel vies. Het bockbier van La Trappe wordt bestempeld als ‘wijvenbockbier’ en dat is geen compliment.

Quotes:
“Geitenbier”
“Niks aan”

Grolsch Herfstbok
Prijs per flesje: €0,95
Alcoholpercentage: 6,5% vol
Inhoud: 30 cl


Grolsch Bock

Met frisse tegenzin begint men aan de vijfde ronde, wantrouwig geworden na de teleurstellingen van de vorige bockbieren. Het valt gelukkig mee en dat is ook niet zo gek, want het kan moeilijk slechter na het smerige bocht van de vorige ronde. De kleur heeft wederom veel weg van een glas cola, wat geen goede zaak is. Ook de geur is niet best en wordt omschreven als ‘ranzig, niet normaal’.

Gelukkig maakte de smaak veel goed, want die wordt als positief ervaren. De smaak is lekker bitter, met een fijne nasmaak. Verder is het niet heel bijzonder, maar wel gewoon prima. Eén van het testpanel wil per se nog iets te klagen hebben en komt daarom met de uitspraak ‘slecht te nassen’, maar dat lijkt niet al te serieus te moeten worden genomen.

Quotes:
“Wel oké”
“Lekkere nasmaak”

Brand Dubbelbock
Prijs per flesje: €0,95
Alcoholpercentage: 7,5% vol
Inhoud: 30 cl


Brand Bock

Brand is de laatste in de rij en we hopen dan ook dat die voor een beetje een positieve afsluiter kan zorgen. Dat blijkt het geval, want Brand bevalt goed. Zeer opvallend is dat er voor het eerst een positieve opmerking wordt gemaakt over de kleur; een mooie, cognac-achtige kleur. Ook is de kleur heel licht, waardoor je door het bier heen kan kijken, in tegenstelling tot de andere bockbieren. Ook de geur is prima, niets mis mee.

Het bier is niet heel rijk van smaak, maar wel prima te drinken. Het is een zeer degelijk, maar daarom ook gewoon goed bockbier, waardoor het één van de betere uit de selectie is. Een hele avond Brand bockbier drinken is daarom prima uit te houden.

Quotes:
“Goed te slobberen”
“Hier word ik wel dronken van”

En de winnaar is…Met een neuslengte voorsprong is Hertog Jan Bockbier de winnaar, die daarmee Brand Dubbelbock aftroeft. De keuze voor Hertog Jan is vooral vanwege de smaak, die lekker vol en pittig is. Het bockbier van Brand heeft ook een goede smaak, maar is niet heel bijzonder en gaat meer voor degelijkheid. Het schuim, de kleur en de geur zijn iets minder van belang dan smaak, dat zijn slechts bijzaken. Het is de smaak waar het bij bockbier om draait, en dat is de belangrijkste reden om Hertog Jan tot winnaar van deze uit te roepen. Om beïnvloeding op basis van vooroordelen te voorkomen zijn de bockbieren blind getest. Het testpanel wist van tevoren niet welke merken er getest zouden worden; dat werd pas aan het eind van de test bekend gemaakt. Het testpanel bestond hoofdzakelijk uit een deel van de afdeling Techniek van Studenten.net.Welke 'studentenmaaltijd' of 'studentendrank' wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Mail naar redactie@studenten.net