Elke week test Studenten.net een 'studentenmaaltijd' of 'studentendrank' bij verschillende supermarkten. Ieder studentenhuis heeft er wel één op het aanrecht staan; een fles limonadesiroop. Onmisbaar voor de prijsbewuste student, want voor ongeveer €2,- ben je al in het bezit van 750ml zoetigheid; goed voor zo’n dertig glazen drinken.

Jumbo: huismerkInhoud: 750mlCalorieën per glas: 76Prijs: €2,09

De limonade heeft een goede kleur; mooi donker en aardbeienrood. Ook de geur is lekker en sterk, de limonade ruikt zoet en naar echte aardbeien. Nee, in deze siroop zijn zeker geen kunstmatige geur- en kleurstoffen toegevoegd. Door de goede donkerrode kleur en fruitige geur zijn de verwachtingen van deze limonadesiroop hooggespannen. Na een aantal slokken kunnen we stellen dat de limonade beter ruikt dan dat ‘ie smaakt. Eerst proeven we een hevige explosie van aardbeien, gevolgd door een goedkoop waterijsje als nasmaak. Al met al is deze siroop wel prima te drinken en ook al mochten de geur en kleur beter zijn dan de smaak; wij geven deze limonadesiroop het eindcijfer 7.Quotes:"Lekker, oh wacht… Waarom proef ik opeens een waterijsje?”"Ik zou deze nooit kopen, de geur bedriegt je."

Karvan CévitamInhoud: 750mlCalorieën per glas: 75Prijs: €2,59

Wanneer de glazen met limonade op tafel worden gezet, is het vrij duidelijk; er is hier sprake van fraude en er is minder siroop en meer water gebruikt. Maar dit blijkt niet het geval te zijn, want de siroop is ingeschonken met behulp van een maatbeker. Onze eerste indruk van deze siroop is dus alles behalve goed; de limonade ziet er erg waterig uit, de kleur is te licht en hierdoor is de limonade niet bepaald aantrekkelijk te noemen. Ook na een aantal keer aan de limonade te ruiken, is de limonade nog steeds niet aantrekkelijk te noemen; wij ruiken namelijk he-le-maal niets. De smaak van deze siroop is chemisch, chemisch en nog eens chemisch. Je proeft gewoon een aardbeien-namaaksmaak en de nasmaak? Die is; hoe kan het ook anders? Chemisch. Wat ons betreft een dikke onvoldoende en deze limonadesiroop eindigt dan ook met een krappe 4.Quotes:"Haha, kijk dan! Dat ga ik echt niet drinken hoor.”"Dit is echt geen voldoende waard, smerige bende."

Lidl: huismerkInhoud: 750mlCalorieën per glas: 75Prijs:€1,85

Laten we beginnen met de kleur van deze siroop, die is erg onsmakelijk roodbruin en lijkt op opgedroogd, oud bloed. De geur van de onsmakelijk gekleurde limonade is niet erg sterk, maar ja dat verwacht je ook niet van opgedroogd bloed. De smaak daarentegen is wel lekker, hij is zoeter dan je verwacht en dit compenseert dan ook enigszins de gore kleur. Toch proeven we niet alleen aardbei in deze siroop, hier en daar treffen we ‘smaaksporen’ aan van kersen, frambozen en bosvruchten. De gevarieerde smaak is op zich niet storend, maar wij gaan hier natuurlijk wel voor de lekkerste aardbeiensmaak. Het eindcijfer? Een 6,5.Quotes:"Is hier een gebruikte tampon gedompeld in een glas water?”"De kleur is echt heel smerig!"

Albert Heijn: huismerkInhoud: 750mlCalorieën per glas: 76Prijs: €2,29

Hè bah, roze limonade? Ja roze limonade, want deze limonadesiroop kleurt alles behalve aardbeienrood. Ook ruikt de limonade naar zoete snoepjes, maar niet het soort snoep dat je met groot gemak naar binnen werkt. Nee, het ruikt naar het soort snoepgoed dat wekenlang aan de binnenkant van je ongewassen spijkerbroekzak heeft geplakt. De smaak is en blijft voor ons onherkenbaar en dat is niet positief. We proeven nauwelijks aardbei, sterker nog; we proeven nauwelijks iets. Pas als we het goedje hebben doorgeslikt, lijkt het net alsof er een aardbeiencapsule in je mond openbarst. De nasmaak is veel sterker dan de daadwerkelijke smaak, hierdoor een krappe 6 voor de Appie.Quotes:"Ah, wacht! Volgens mij proef ik iets…”"Mooi roze is niet lelijk."

Aldi: huismerkInhoud: 750mlCalorieën per glas: 74Prijs: €1,85

De kleur van de limonade is goed en wij zijn er dan ook stellig van overtuigd dat we hier met het A-merk te maken hebben. Totdat we ruiken aan de prachtig gekleurde limonade; een sterke, wederom chemische walm dringt onze neusgaten binnen en verschroeit al ons neushaar. De tranen springen ons nog niet in de ogen; “GATVERDAMME!”. Dan de smaak; wij zijn er letterlijk stil van, dit is de meest smerige limonadesiroop die we tot nu toe hebben geproefd. Eerst proef je goedkope, genetisch gemanipuleerde aardbeien gevolgd door een smerige nasmaak. Je moet echt een hekel aan je huisgenoten hebben, zet je deze limonadesiroop op het aanrecht. Wij geven de Aldi een 3,5 en zelfs dat is nog hoog.Quotes:"Dit kan echt niet!”"Limonadesiroop voor je aartsvijand."

En de winnaar is...“Hallo Jumbo!” Jawel, de Jumbo is de terechte winnaar van deze test. De limonadesiroop ziet erg goed uit, ruikt lekker en smaakt goed. Wij houden wel van een hevige explosie van aardbeien, gevolgd door een goedkoop waterijsje. Ook is de prijs-kwaliteitverhouding van de Jumbo is goed. Het minst vrolijk werden wij van de limonadesiroop van de Aldi; dit is dé limonadesiroop om een kinderfeestje mee te verzieken of je huisgenoten mee te pesten. Wel is de siroop van de Aldi het voordeligste, dus wellicht een aanrader voor de zeer prijsbewuste student zonder smaakpapillen. Ben jij zo’n zeer prijsbewuste student, maar wel in het bezit van een stel gezonde smaakpapillen? Kies dan voor de siroop van de Lidl, deze is even duur als die van de Aldi en bijna net zo lekker als die van de Jumbo.Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben we de aardbeienlimonadesiropen blind getest. De limonades zijn door één persoon geserveerd waarbij de glazen zijn genummerd. De flessen werden voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste siroop konden koppelen. Ook is de verhouding siroop/water steeds gelijk, omdat wij gebruik hebben gemaakt van een maatbeker.Welke 'studentenmaaltijd' of 'studentendrank' wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Mail naar redactie@studenten.net