Wat is stress?

We hebben allemaal wel eens stress ervaren. Een drukke week, veel deadlines, weinig slaap en een paniekerig gevoel? Stress. Dat weten we allemaal, maar wat veroorzaakt dit gevoel eigenlijk? Stress betekent eigenlijk spanning of druk. Een beetje druk kan een positieve chemische reactie veroorzaken die ons harder kan laten werken. Wordt de druk echter te groot, kan dit negatieve gevolgen hebben.

Mensen met veel stress kunnen last hebben van vermindering in creativiteit, geheugencapaciteit en concentratieproblemen. Daarnaast hebben mensen vaak last van een negatief denkpatroon, wat kan leiden tot een machteloos gevoel, ongeluk, verveling en vermoeidheid.

Stress maakt je dommer

Slecht nieuws voor de stressgevoelige onder ons. Je kan er daadwerkelijk dommer van worden. Mensen met een hoge bloeddruk of een hoog chortisol-level hebben meer moeite met denktechnieken en dingen onthouden. In een onderzoek in neurologie is naar voren gekomen dat mensen met hogere stresslevels minder goed presteerden op cognitieve tests dan andere proefpersonen. Dit verschil werd vooral geconstateerd bij vrouwen. Toch zeggen de onderzoekers dat er meer onderzoek gedaan moet worden om dit met meer zekerheid te kunnen zeggen.

Nog meer gewoontes die je dommer maken

Stress is niet eens het enige wat je dommer kan maken. Er zijn nog een paar gewoontes waar studenten zich redelijk vaak schuldig aan maken. In het rijtje van dingen die je dommer maken staan verrassende dingen zoals: Kauwgom kauwen, tekenfilms kijken, multitasken, suiker consumeren, het hebben van overgewicht én het hebben van een jetlag. Heel bijzonder, maar allemaal wetenschappelijk bewezen.

Goed slapen

Dan nog het laatste puntje waardoor je jouw stress-levels misschien wat naar beneden kan werken. Te weinig slaap zorgt over het algemeen ook voor meer stress. Goed en regelmatig slapen is gewoon goed voor je gezondheid. Natuurlijk kan je als student niet zonder het wekelijkse stapavondje, maar probeer de rest van de week wel je rust te pakken.