Sinds de spaarrentes flink gedaald zijn kiezen jongeren vaker voor beleggen, zo blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO. Interessant dus om hier meer over te weten te komen. Waarom is het rendement hoger dan bij sparen, wat  zijn de risico’s en wat kun je met het geld?

 

Meer rendement uit je spaargeld halen

De belangrijkste reden om beleggen boven sparen te kiezen, is de extreem lage rente op spaarrekeningen. Bij geen enkele bank is de rente hoger dan 0,80%. De spaarrentes anno 2016 bevinden zich op een historisch dieptepunt. Voor veel jongeren een reden om met hun spaargeld te gaan beleggen. Bij het beleggen is de kans namelijk groter om hogere rendementen te behalen. 

Beginnen met beleggen, hoe doe je dat?

Wanneer je wilt starten met beleggen zijn er een paar dingen die je uit moet zoeken. Dit stappenplan loodst je daar doorheen: 

 • Stap 1. Hoeveel wil je gaan beleggen?
  Als student is het natuurlijk niet mogelijk om honderden euro’s per maand opzij te zetten voor beleggen. Daarom is het aan te raden om een aanbieder te zoeken waar het mogelijk is om maandelijks een klein bedrag in te leggen. Dit wordt ook wel periodiek beleggen genoemd.

 • Stap 2. Hoeveel risico wil je lopen? 
  Je kunt zelf aandelen uitzoeken om in te beleggen. Dit kost echter veel tijd en de risico’s zijn hoog. Wil je minder risico lopen, dan kun je het best beleggen in een fonds dat bestaat uit talloze verschillende aandelen. Zo worden de risico’s gespreid.

 • Stap 3. Het spreiden van beleggingen
  Omdat de koersen kunnen schommelen en je beleggingen minder waard kunnen worden, kiezen veel mensen ervoor om de beleggingen te spreiden. Dit kan door te beleggen in fondsen. Van alle beleggers belegt bijna 70% in fondsen. Omdat in deze fondsen meerdere beleggingen zitten wordt het risico gespreid. 

 • Stap 4. Houd je beleggingen in de gaten
  Ben je eenmaal begonnen met beleggen? Houd dan ook zelf je beleggingen in de gaten. Zo krijg je een indruk van de stand van de fondsen en kun je eventueel de samenstelling van de inleg veranderen. 

 

Anniek geld hand

Maak het leuk en beleg met een doel

Behalve dat je met beleggen (meestal) een hoger rendement behaalt, is er vaak een duidelijk doel aan gekoppeld. Je zet het geld immers voor een langere tijd vast. De meeste studenten-beleggers doen dat om extra geld achter de hand te hebben bij het kopen van een woning, het starten van een onderneming of een grote reis te kunnen maken.

 • Studentenkamer, huurwoning, droomhuis
  Wanneer je een huis wilt kopen, is het handig om eigen vermogen te hebben. Vanaf 2018 is de hypotheek namelijk maximaal 100% van de woningwaarde. Voor de overige kosten heb je dan dus eigen geld nodig.

 • Het naleven van een droom
  Heb jij een droom voor ogen? Wil je bijvoorbeeld net als Jaap een eigen bedrijf starten? Daar heb je vaak een startkapitaal voor nodig. Hier kun je mooi je belegde geld voor gebruiken. 

 • Trek de wijde wereld in
  Veel starters in de arbeidsmarkt (oud-studenten, dus) maken kort na hun studie een grote reis of gaan tijdelijk voor werk naar het buitenland. Wanneer je aan het begin van je studie begint met beleggen en daarna een aantal jaar gaat werken heb je een mooie buffer om deze droom waar te maken.

 

Interesse gekregen in beleggen?

Lijkt beleggen je inmiddels wat interessanter? Begin dan met een klein deel van je vermogen en je kunt veilig van start met het verkennen van de beleggerswereld. En check anders eens of er een beleggingsdispuut bij jouw vereniging is!