Had je vooraf een duidelijk beeld van waar je stage wilde lopen? 

“Eerlijk gezegd niet. Mijn stage kwam toevallig voorbij. Een aantal maanden voordat ik moest beginnen, vertelde ik mijn ouders dat ik op zoek was naar een afstudeerstage. Ik wist van tevoren dat mijn interesses bij marketing en media lagen, maar daar maakt ieder bedrijf gebruik van. Eigenlijk zou ik dus overal wel aan het werk kunnen. Over het type bedrijf had ik nog niet nagedacht. Wat ik wel wist, was dat het zeker geen pr-bureau zou worden. Dat is echt niks voor mij.”

Hoe ben je aan deze stage gekomen?

“Mijn vader is uiteindelijk met de stageplaats gekomen. Hij belde mij en vertelde dat hij Hoofd Marketing, Koen Brakenhoff, van het Mauritshuis had gesproken en dat het museum op zoek was naar een stagiair. Dat is nu mijn stagebegeleider! 

“Vroeger heb ik eigenlijk nooit musea bezocht, alleen bijvoorbeeld Naturalis met school. Dus toen ben ik mij in het Mauritshuis gaan verdiepen. Als eerste heb ik gebeld met Koen. We hadden een kort gesprek over wie ik was en wat voor stage ik zocht. Vervolgens ben ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens het gesprek heb ik de marketingafdeling leren kennen en hebben we de mogelijke stage besproken. Koen vertelde mij dat hij mij een week later zou opbellen met het bericht of ik bij de marketingafdeling zou passen of niet. En daar moest ik van hem ook over nadenken. Na het gesprek was ik onwijs enthousiast. Leuke mensen, leuke opdracht, prachtige locatie en tien minuten met de trein vanaf Leiden. Een week later werd ik gebeld dat ze mij geschikt vonden voor op de marketingafdeling en werd er een tweede gesprek gepland, om alles rond te maken.” 

Wat zijn je dagelijkse werkzaamheden?

“Haha, het valt hier gelukkig mee hoe vaak ik als stagiair koffie moet halen. Iedereen doet dit eigenlijk voor elkaar. Soms moet ik koffie en thee klaarzetten voor een vergadering, maar dat doen mijn collega’s ook vaak zelf. Over het algemeen ben ik dagelijks met mijn scriptie bezig. Ik doe onderzoek naar hoe het Mauritshuis expats, werkend of wonend in Den Haag en omgeving, kan motiveren om het Mauritshuis te bezoeken naar aanleiding van de waarden die zij belangrijk vinden. 

“Als er tijd is of als ik even afleiding nodig heb van mijn scriptie, dan loop ik mee met Elske Schreurs van pers en Alexander Klapwijk van marketing bij opdrachten of kleine klusjes. Ik heb Elske bijvoorbeeld geholpen bij de persdagen van de openingen van onze ‘nieuwe’ tentoonstellingen; Velázquez in Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof en Hollandse Zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw in het Mauritshuis zelf. Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar er zijn ook heel veel aanvragen om te komen filmen in het museum. Ik ben bijvoorbeeld aanwezig geweest bij opnames van Opium en opnames voor het DWDD pop-up museum. Echt heel gaaf om dit bij te mogen wonen. Voor Alexander ben ik bijvoorbeeld ook bezig geweest met de doorverkoop van tickets aan hotels en via websites. 

“Natuurlijk horen de kleine klusjes als catalogi verzenden en dingen uitzoeken er ook bij. Maar dit is alleen maar leuk. Voordat ik hier begon had ik weinig verstand van de museumwereld. Door deze kleine klusjes leer je er weer veel meer over.”

Meisje met de parel Mauritshuis

Bron foto: Mauritshuis, Den Haag. Fotograaf: Ivo Hoekstra

Wat ontvang je aan stagevergoeding?

“Ik heb laatst een artikel gelezen waarin een bedrag van tussen 200-300 euro per maand als weinig werd beoordeeld. Niet schrikken, ik ontvang tien euro per dag dat ik aanwezig ben. Daar gaat nog belasting vanaf, omdat ik in het weekend nog werk bij mijn bijbaantje waar ik meer verdien. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het me vrij weinig uitmaakt hoeveel ik verdien met stage lopen. In mijn ogen gaat het er bij stage om dat je werkervaring opdoet en dingen leert, niet hoeveel geld ik verdien. Dat doe je maar in het weekend.”

Zou je van deze stage je werk willen maken?

“Bij het solliciteren naar deze stage heb ik een groot risico genomen. Ik wist namelijk niet of ik musea en kunst uit de gouden eeuw leuk zou vinden. En dat lag niet aan mijn ‘interesse’, want ik wist niet of ik die had, maar ik wist ook niet of ik die niet had. Nu ik er vier maanden zit, vind ik het echt geweldig. Wat er allemaal achter de schermen van het Mauritshuis gebeurt, is echt ongelooflijk. Ik vind het oprecht jammer dat ik niet fulltime mag en kan meewerken. Ik denk dat ik dan nog veel meer zou leren dan dat ik nu al doe. 

“Wat Elske en Alexander doen, trekt mij wel heel erg aan. Ik weet dan ook wel dat ik ‘later’ bijvoorbeeld voor de pers of marketing vanuit één bedrijf wil werken. Daarbij komt dat kunst uit de gouden eeuw toch echt heel interessant is! Dus misschien blijf ik wel in het museumwereldje hangen. We gaan het zien!”