Wetenschappers van de Michigan State University onderzochten de relatie tussen sporten en studieresultaten bij 4.843 eerstejaars. Ruim 1.100 studenten gingen in het eerste semester meteen sporten bij de sportvoorzieningen van de universiteit. Hun gemiddelde cijfer lag hoger (0,13 punten) en na twee jaar was het percentage sporters dat was afgehaakt kleiner dan het percentage niet-sporters. Ook belangrijk: de sporters hadden na de eerste vier semesters meer punten binnengehaald dan de rest.

Minder stress én beter plannen

De onderzoekers hebben hier meerdere verklaringen voor: omdat sporten stress en spanning verlaagt, kun je beter dealen met je studiedruk. Daarnaast zijn sportende studenten vaak beter in plannen, omdat nu eenmaal nodig is als je veel te doen hebt. En laat goed kunnen plannen nou net een belangrijk onderdeel zijn van studeren.

Betrokkenheid = goede cijfers

Daarbij komt dat hoe betrokkener je bent bij je hogeschool of universiteit, hoe groter de kans is dat je studie goed verloopt. De onderzoekers denken dan ook dat gebruikmaken van de sportfaciliteiten van je onderwijsinstelling extra goed is voor je studieresultaten.