Spenden of sparen?

“Spenden,  zeker weten.”

 

Waar geef je het meeste geld aan uit?

“Boodschappen, eten, uitgaan, samen eten met huisgenoten, ja, het leven eigenlijk gewoon. Je bent iedere dag gewoon weer geld kwijt aan eten, je zal wel moeten. Dus eigenlijk houd ik niet zo veel over om te sparen.”

 

Wat is je grootste kostenpost?

“Dat is mijn kamer. Ik heb eigenlijk een woonkamer, waar ook een dakterras aan vastzit en ik heb boven nog een slaapkamer waar alleen mijn bed staat. Ik betaal €400 per maand. De huur is voor Nijmegen best veel.

Mijn buurvrouw heeft bijvoorbeeld een veel grotere kamer, maar zij betaalt minder. Dat prijsverschil komt door het dakterras, maar dat is wel echt heel fijn om te hebben. Ik moet er wel bij zeggen dat mijn ouders het grootste deel van mijn kamer betalen. Zij betalen maandelijks €340 en ik leg er nog €60 bij”

 

Heb je een lening?

“Nee ik heb geen lening. Ondanks dat ik niet veel geld heb, kan ik wel altijd goed rondkomen en mijn ouders hebben gespaard voor mijn studie, dus als ik daarvoor wat nodig heb kunnen zij het betalen.

Ik denk wel dat ik straks een lening nodig heb. Ik zit al in mijn derde jaar stufi en ik wil nog wel een master na mijn bachelor doen. Ik wil misschien ook nog naar het buitenland om te studeren en zonder stufi wordt dat wel duur. Dan ga ik misschien wel lenen.”

 

Waar ben je nog meer geld aan kwijt?

“Waar ik dus achter ben gekomen is dat wasmiddel echt heel duur is. Niet normaal. Ik heb ook nog een studentensportpas. Daar betaal je €100 euro voor en dan kan je het hele jaar sporten bij verenigingen die aangesloten zijn op de universiteit. Ik volleybal twee keer in de week, dus die honderd euro haal ik er wel uit.

En boeken. Mijn boeken zijn ook echt heel duur. Ik kan er wel vaak lang mee doen, maar soms heb je weer andere boeken nodig in het tweede semester, maar per jaar ben ik zeker zo’n €400/500 kwijt aan mijn boeken. Ik heb die wel echt nodig. Er zijn niet veel samenvattingen van, dus iedere keer koop ik de boeken maar gewoon.”

strafrechtboek-tineke

 

Wat is je laatste grote aankoop?

“Mijn studiereis. We gaan met de studievereniging naar Rome dit jaar. Ik moest er echt voor sparen en het was best duur. Het koste me €295, maar het is ieder jaar zo leuk. Ik zit ook in de organisatie omdat ik op vakantie altijd het type ben dat tien meter voor de groep uitloopt met een kaart in m’n handen.”

 

Wat vind je zonde van je geld?

“Raparaties. Ik kan echt geen band plakken, dus ik moet voor alles naar de fietsenmaker. Laatst ging ook mijn oplader voor mijn telefoon stuk. Toen ik een nieuwe ging kopen kwam ik erachter dat zo’n ding €15 is, dat vind ik best veel voor een oplader.” 

 

Spaar je helemaal niet?

“Jawel, ik spaar wel. Maar op dit moment is het moeilijk. Als ik iets overhoud dan zet ik het wel op mijn spaarrekening. Er staat nooit echt veel meer op dan €300. Ik spaar eigenlijk alleen voor vakanties. Ik heb één keer per jaar echt vakantie en dan wil ik er ook van genieten.”

 

Heb je een bijbaan op dit moment?

“Ik heb wel een bijbaan, maar daar is op dit moment geen werk in. Ik pluk paprika’s, maar die zijn nu allemaal al geplukt. Je kan wel ander werk doen zoals ze planten, maar op dit moment is er gewoon even niks te doen.

Ik heb wel gezocht naar een baantje, maar dan wordt het al gauw horeca en daar heb ik naast mijn studie geen tijd voor. School gaat gewoon voor. Ik geef nu ook juridisch advies aan gedetineerden. Je verdient er niks mee, maar het is wel goed om ervaring op te doen, aangezien wij helemaal geen stage lopen.”

 

Heb je nog tips voor medestudenten?

“Eet veel samen met je huisgenoten, dat scheelt echt geld. Als je een grotere verpakking koopt, ben je in verhouding goedkoper uit en je deelt de kosten.  En ik vries ook altijd mijn eten in als ik iets over heb.

Of ik kook expres een grotere portie, want dat is ook goedkoper. Als ik wat extra nodig heb dan verkoop ik mijn kleding of boeken via Marktplaats. Als je er goed spul hebt tussen zitten, kan je er zo weer €30 mee verdienen.”

 

 

Vergelijk jouw eigen financiën met dat van andere studenten met de Verlgelijk je Rijk-calculator!

Vul de Vergelijk je Rijk-calculator in!

 

* Tineke wilde liever niet in beeld