Spenden of sparen?

“Ik ben net verhuisd en ik ga met een nieuwe opleiding beginnen. Sociaal pedagogische hulpverlening in Utrecht. Hiervoor heb ik sociaal agogisch werk op mbo niveau 4 afgerond.

De inrichting van mijn kamer en spullen kopen was best wel duur. Toen ik op reis ging heb ik alles verkocht, dat geld kon ik weer investeren in mijn reis. Dus ik moest alles weer opnieuw kopen. Het is nu anderhalve maand geleden dat ik terug ben van mijn reis en vakantie. Spenden dus!”

  

Wat is je laatste grote aankoop?

“Naast mijn reis is dat een nieuwe telefoon. Die heb ik wel iets goedkoper kunnen krijgen omdat 'ie refurbished is. Een soort gerecyclede telefoon die dan een stuk goedkoper verkocht wordt dan voor de originele prijs.”

iphone_smartphone_2749

 

Hoveel heb je maandelijks te besteden?

“Op dit moment € 700. Ik leen alles. Je kan maximaal € 1000 lenen, maar ik kom met dit bedrag wel uit dus ik hoef niet meer te lenen. In het huis proberen we wel de kosten te delen. Dus vaak samen eten omdat het goedkoper is. 

"Ik denk ook dat ik straks wel iets meer te besteden heb. Aan het begin van het schooljaar is alles wel duurder. Spullen kopen om je kamer in te kunnen richten en inschrijvingen voor de sportschool en verenigingen, de eerste huisfeestjes. Dat ging wel hard.”

 

Wat ben je kwijt aan huur en vaste lasten? En wat heb je dan nog te besteden?

“Mijn inclusieve huur is € 320 per maand. Mijn telefoonrekening is een tientje en mijn zorgverzerkering is € 100. Verder geef ik mijn geld graag uit aan activiteiten met vrienden, van drankjes drinken tot een weekendje weg in Europa. En soms een grote reis dus.”

Wat voor reis heb je gemaakt?

“Ik ben zo’n acht maanden weg geweest, grotendeels in Azië. Ik ben in heel veel landen geweest: Thailand, Cambodja, India, Vietnam, Indonesië, vervolgens nog even op Malta en Terschelling.”

Tamara02(Borobudur, Indonesië)

Voor zo’n reis heb je vast wel moeten sparen, lukte dat als spender?

“Het sparen ging mij best makkelijk af. Ik had een vaste baan in de tijd dat ik nog studeerde. Daar verdiende ik heel goed en ik kreeg ook nog studiefinanciering. Dus ik had genoeg geld om te leven en alles wat ik over had zette ik weg. Ik heb gewoon mijn leven geleid en gespaard, zonder dat ik echt geld opzij heb moeten zetten.”

 

Was het moeilijk om je baan op te zeggen voor je reis?

“Ik was pedagogisch medewerker op een zorgboerderij. Ik was daar best vaak en je hebt toch wel een band met je cliënten, dus dat was even lastig. Maar toen ik had opgezegd wist ik dat het de goede keuze was en het was het 1000% waard!”

 

Hoeveel heeft je reis in totaal gekost?

“Ik was dus in Azië en het leven daar is heel goedkoop, maar uiteindelijk gaat het wel hard met het geld hoor. Ik heb bijvoorbeeld twee duikcursussen gevolgd, dat loopt wel op in de kosten, maar daar was het geld wel voor bestemd. Soms gaf ik wel € 2000 per maand uit, maar dat was niet elke maand.

Als je zo’n lange reis maakt, ontmoet je medereizigers en dan deel je veel. Zij hadden allemaal niet zo veel geld, dan ga je automatisch een beetje mee met weinig uitgeven. Zo zijn we een keer een vulkanenpark ingeslopen. Want waarom betalen als je er ook gratis in kan?”

Tamara01

(In het vulkanenpark)

Hoe zijn je financiën op dit moment?

“Matig! Ik kreeg laatst een brief van de belasting dat ik te veel huurtoeslag heb gekregen, ik zat toen boven een bepaalde verdiengrens. Nu moet ik € 800 terugbetalen aan de belasting en ik houd al niet zoveel over. Het wordt maar weer eens tijd om een baantje te zoeken!”

 

Waar geef je ongemerkt veel geld aan uit?

“Ik denk koffie. Ik denk dat ik er per maand zeker wel € 60 aan uitgeef. Oh en aan reizen. Mijn vriendje woont op Terschelling. Dan moet ik met de trein en met de boot, dat kan in het weekend oplopen tot € 70 euro, maar gelukkig komt hij ook af en toe hierheen.”

 

Waar geef je met liefde geld aan uit?

“Leuke dingen doen met vrienden. Ja, daar geef ik graag geld aan uit. Gewoon stappen of een drankje doen, maar ook wel leuke dingen zoals een escape room.”

 

Waar wil je absoluut niet op besparen?

“Lekker eten. Het verschilt wel wat ik hier eet en wat ik thuis-thuis eet. Hier eet ik bijvoorbeeld bijna geen vis, want dat is best duur. Maar we eten wel vaak lekker hier en ook vaak samen. Ik eet dus ook wel andere dingen dan dat ik zelf zou maken.”

 

Heb je nog tips voor medestudenten?

“Kijk goed naar wat voor rechten je hebt als huurder en houd dat goed bij. Want zo’n brief op je deurmat krijgen is niet leuk.”