Spenden of sparen?

“Ik ben een spaarder. Hoewel ik ook wel geld kan uitgeven, spaar ik meer.”

Spaar je voor een bepaald doel?

“Over vijf jaar wil ik met mijn vriend emigreren naar Canada. En daar heb je best wel wat centjes voor nodig! Dus dat is mijn grote doel. Ik wil naar Canada omdat mijn familie daar woont en het een fijne plek is om te wonen. Mijn vriend en ik houden beide wel van natuur, vandaar. En er zijn ook best veel kansen voor werk en doorgroeimogelijkheden.”

Hoeveel geld wil je over vijf jaar gespaard hebben?

“We willen dan € 50.000 gespaard hebben. Je moet bijvoorbeeld een aanbetaling doen als je een huis koopt. Mijn vriend heeft een gat in zijn hand, dus op dit moment ben ik de enige die spaart. Maar in principe willen we samen € 10.000 per jaar sparen.”

Hoe gaat het sparen?

“Ik probeer veel te sparen, maar het gaat minder snel dan ik hoop. Soms moet je gemeentelijke belastingen betalen, en dan heb je zo – bam – € 400 minder. Maar ik ben straks afgestudeerd, dus dan gaat het hopelijk makkelijker.”

spenden samantha terras

O ja? Heb je al een baan?

“Ik ben druk aan het solliciteren! En ik heb nu een bijbaan bij een verzekeringsmaatschappij waar doorgroeimogelijkheden zijn. Al zit ik wel te azen op een baan als persvoorlichter in de entertainment, maar het komt sowieso goed.”

Hoeveel spaar je nu?

“Ik heb ongeveer € 1200 aan inkomsten, waarvan ik € 400 overhoud. Daarvan zet ik ongeveer € 250 op mijn spaarrekening. Het is fijn dat ik samenwoon, want toen ik nog alleen woonde, lukte het vrijwel niet om te sparen. Nu kan ik meer kosten delen.”

Wat is je grootste kostenpost, naast je vaste lasten?

“Ik denk boodschappen. Ik probeer biologisch te eten en sinds een tijdje eet ik ook vaker vegetarisch. Als je dan een beetje uitgebreider wilt koken, heb je veel ingrediënten nodig die duurder zijn. En ik geef ook wel graag geld uit aan dingen voor de keuken of machines.”

Wat was je laatste grote aankoop?

“Ik heb net een tafel gekocht. Hij was oorspronkelijk € 2000, maar wij konden hem voor € 200 overnemen van rijke mensen die er graag vanaf wilden.”

Waar geef je met liefde geld aan uit?

“Ik kijk per maand welk bedrag ik apart kan zetten, maar ik wil wel kunnen leven. Ik vind het heerlijk om uit eten te gaan of een drankje te doen met vriendinnen. Daar beperk ik me niet in. Ik zou het wel zonde vinden om elke week te gaan stappen.”

Waar wil je niet op bezuinigen? 

“Op eten. En ik vind het belangrijk om gezellige dingen te doen. Ik wil geen kluizenaar zijn. Dat uit zich dan vooral in vrienden over de vloer krijgen of eten bij vrienden. Dat zijn dan met name kosten voor boodschappen of uit eten gaan.”

spenden samantha eten

Wat staat er op dit moment op je spaarrekening?

“Rond de € 5000. Ik haal er niet veel vanaf, maar ik ga bijvoorbeeld twee weken op vakantie – dan ga ik wel de stad in om zomerdingen te kopen.”

Heb je een lening?

“Ja, van ongeveer € 6000, dus niet zo heel veel. Dat komt omdat ik altijd alles zelf moest betalen tijdens mijn studie. En ik heb bijvoorbeeld ook altijd een eigen huis gehad.”

Maak je je weleens zorgen om je financiën?

“Ik werk nu gewoon genoeg om niet in financiële problemen te komen. Maar toen ik een tijdje niet werkte omdat ik geen baan kon vinden, zat ik wel redelijk in de stress.”

Heb je een tip voor anderen die willen sparen?

“Kijk naar je financiën. Als je per maand € 200 uitgeeft in de kantine, kun je beter zelf je broodjes smeren. Dan zou je de helft kunnen sparen van het bedrag dat je hiermee bespaart. Het zit in kleine dingetjes. Ik betaalde wel € 6 per dag in de kantine, nou dat tikt wel aan. Je geeft veel makkelijker geld uit dan je denkt.”

 


Hoe staat het met jouw financiën? Wil je op Studenten.net vertellen over jouw (niet-)spaargedrag?
Mail dan naar de redactie van Studenten.net!

 

 

 

In no time een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven?

 

Vul de Vergelijk je Rijk-calculator in!