Spenden of sparen?

“Spenden. Er komt gewoon iedere maand hetzelfde bedrag op m’n rekening, niet meer en niet minder. Ik geef ook ongeveer iedere maand hetzelfde uit dus er blijft niet echt veel over om te sparen. Het is niet dat ik elke maand iets opzij zet.”

Wat is je grootste kostenpost?

“Mijn kamer, maar als dat niet meetelt dan kleren denk ik en drank. Niet per se uitgaan, maar meer terrasjes pakken, af en toe even een drankje doen.”

Hoeveel heb je per maand te besteden?

”Ik heb iedere maand €1100 te besteden. Daar gaat nog wel huur enzo vanaf. Maar het is wel een chill bedrag. Het is altijd genoeg.”

Heb je een lening?

“Ja, ik leen iedere maand €100 bij, maar dat zit al bij die €1100 in hoor. Dat heb ik ooit een keer zo ingesteld en nooit meer weggehaald.”

Waar geef je ongemerkt veel geld aan uit?

“Toch wel aan terrasjes. Ja en ook royaal leven. Ik heb wel zoiets van: ik koop gewoon wat ik wil en wat ik lekker vind. Als ik bijvoorbeeld in de supermarkt sta dan kijk ik niet naar de prijs, maar naar wat er goed uitziet. Ik vind het wel fijn als ik niet hoef na te denken over de kosten van de boodschappen. Ik koop gewoon waar ik zin in heb en bij de kassa zie ik het wel. Ik wil ook niet nog bij de kassa moeten checken hoeveel ik nog heb of van mijn eigen rekening iets overmaken terwijl iedereen op je wacht.”

Remco02

Remco is de tweede van rechts.

Wat vind je zonde van je geld?

“Uhmm zorgkosten.  Je hebt het wel nodig, maar dat vind ik echt zonde. Ik heb een aanvullende verzekering, dus dat is weer duurder. Als je dan van de tandarts terugkomt en er valt weer een brief op de mat, dan is dat toch altijd wel weer balen.”

Waar geef je met liefde geld aan uit?

“Kleren. Gewoon goeie kleren. Niet per se dure merken, maar toch nieuwe kleding, er netjes bijlopen. Het is ook wel lekker om kleding in de aanbieding te kopen, dan ga ik soms wel voor wat duurdere merken, maar dan zijn ze dus goedkoper.”

Waar wil je absoluut niet op bezuinigen?

“Het klinkt misschien stom, maar op het leven zelf. Ik wil de dingen kunnen doen die ik leuk vind om te doen. Ik werk er ook altijd voor, vanaf mijn dertiende al. Dat vind ik wel belangrijk, genoeg geld hebben voor de dingen die je wil doen. Daar zou ik niet op willen bezuinigen.”

Wat was je laatste grootste aankoop?

“Een televisie. Toen ik ging verhuizen heb ik die gekocht. Hij was €150, dus niet zo heel duur. Ik heb hem van een vriend overgekocht, dus een mooi vriendenprijsje.”

Remco03

Hoe staat het met je financiën?

“Ja, goed. Ik maak me niet echt zorgen. Ik heb eigenlijk altijd wel genoeg en ik sta nooit in het rood. Ik kom er eigenlijk ook niet dichtbij.”

Hoe lang zou je van je spaarrekening kunnen overleven?

“Dat hangt er vanaf haha, Zonder huur enzo wel drie of vier maanden, maar als dat er ook nog afgaat.. dan max twee maanden. Dan houdt het al gauw op. Ik ben op dit moment niet zo bezig met sparen. Dat komt voor mijn gevoel later wel.”

Heb je nog tips voor medestudenten?

“Wat ik wel belangrijk vind is dat je niet te veel bij leent. Ik ben nog van de stufi-generatie, dus wij kunnen lenen wat we willen, maar dat is niet echt slim. Je moet het straks terugbetalen en die schuld bouwt wel op. Daar kan je straks wel mee in de problemen komen, als je een hypotheek moet afsluiten en je kan je studieschuld niet terugbetalen. Dan ga je je afvragen waar al dat geld gebleven is. Het is zonde om dat eigenlijk allemaal maar op te zuipen. Ik zou niet weten hoe hoog mijn schuld is, vast niet heel hoog."

 

Vul de Vergelijk je Rijk-calculator in!