Spenden of sparen?

“Sparen. Ik heb heel veel zelfdiscipline, en geld dat ik op mijn spaarrekening heb gezet, haal ik niet zomaar terug.” 

Hoeveel geld heb je maandelijks te besteden?

“Ik kan ongeveer € 600 vrij besteden. Dat is ruim voldoende; ik zet € 300 meteen op mijn spaarrekening, tenzij ik een onverwachte rekening krijg.

“Daarnaast heb ik een eigen bedrijf, maar wat ik daarmee verdien, spaar ik. Het wisselt heel erg wat ik verdien; het eerste kwartaal zijn er nog geen facturen uit gegaan, maar straks stuur ik er twee van zo’n € 1200 per stuk. Dat tikt wel aan. Dit laat ik op de rekening van de zaak staan, want ik wil er liever geen inkomstenbelasting over betalen. Daarom gebruik ik het als ik een nieuwe laptop of telefoon nodig heb, die koop ik dan vanuit mijn bedrijf. Zo bespaar ik ook nog eens onwijs veel, want die hoef ik dus niet privé aan te schaffen.”

Wat is het saldo op je betaalrekening?

“Ah, ik zie dat mijn geld net binnen is. € 328.”

Wat is het saldo op je spaarrekening?

“Ruim voldoende om me geen zorgen te hoeven maken over onverwachte kosten. Mijn ouders en grootouders hebben jarenlang voor me gespaard en dat bedrag kreeg ik toen ik 18 werd. Een deel heb ik gebruikt toen ik op kamers ging en nu ben ik het weer aan het spekken.”

Jeroen 1

Waar spaar je voor? 

“Niet voor iets specifieks, meer voor grote uitgaven in de toekomst die ik wel verwacht. Bijvoorbeeld als ik wil verhuizen naar een groter appartement of als ik een autootje wil kopen. Maar er is niet iets waarvan ik denk: god, dat moet ik hebben. Ik heb alles wat ik nodig heb.”

Heb je een lening?

“Ik ben door de vier jaar van mijn studiefinanciering heen, dus ik leen maandelijks € 300. Hiervan betaal ik mijn huur. Dit hoef ik maar een jaartje te doen, dus aan het eind heb ik een schuld van € 3600. Dat is makkelijk te overzien. Ik spaar inderdaad ook € 300, maar dat is omdat ik op dit moment stage loop – de vergoeding spaar ik.”

Wat is je grootste kostenpost?

“Buiten mijn huur, eten. Zo’n € 150 tot € 200. Ik koop veel biologisch voedsel en dat kost toch wel twee keer zoveel. Maar dat koop ik wel heel bewust.” 

Waar geef je ongemerkt meer geld aan uit dan je wilt?

“Nergens aan. Ik houd mijn geld goed in de gaten en haal niets terug van mijn spaarrekening, tenzij ik het echt nodig heb. Ik geef niet meer uit dan ik heb dus als mijn geld op is, ga ik niet op stap en eet ik thuis een droge boterham.” (lacht)

“Ik houd mijn rekening strak in de gaten met de bankieren-app. Ik weet elke dag precies wat er op staat. Dat helpt bij het niet uitgeven van geld: als ik nog € 35 heb en ik moet nog een week – verrek, dan ga ik niet op stap.”

Waar geef je met liefde geld aan uit?

“Leuke dingen doen met vrienden. Een keer snowboarden, een keer sushi eten, een keer naar de kroeg. Dat telt allemaal wel op per maand. En dan is mijn geld ook echt op.”

Jeroen 3

Wat vind je zonde van je geld?

“Belasting, haha! Ik hoef niet constant nieuwe gadgets of nieuwe games. En natuurlijk doe ik ook weleens een miskoop, zoals een longboard dat ik niet heb gebruikt Maar dat verkoop ik dan weer. Het is misschien wel verspilling van je geld, maar dat weet je van tevoren niet.”

Wat was je laatste grote aankoop?

“Privé? Een snowboard en toebehoren, maar dat is al een hele tijd geleden. Ik koop niet gek veel dure dingen. Een snowboard is trouwens wel iets waarvoor ik zou sparen als ik het geld niet zou hebben, maar meestal heb ik het geld voor zulke dingen wel.”

Waar wil je niet op bezuinigen?

“’s Morgens douchen, haha! Tja, verder… Uitgaan met vrienden. Ik heb niet de drang om dure dingen te kopen, want ik heb het niet nodig. En bij mij is: op is op.”

Maak je je weleens zorgen om je financiën?

“Nee, ik heb mijn shit op orde. En anders weet ik donders goed dat als ik het financieel moeilijk heb, er altijd mensen zijn die me helpen.”

Heb je tips voor anderen?

“Houd altijd minimaal € 500 tot € 1000 achter de hand. En geef niet meer uit dan je hebt. Als dat niet lukt? Stel je dan eens voor dat er straks een rekening van € 370 komt, hoe ga je die betalen? De tandarts is bijvoorbeeld uit het pakket, wat nu als je gebit op een of andere manier gefikst moet worden, hoe ga je dat regelen? Denk daar maar goed over na. Het is een kwestie van gewoon doen.”

Vergelijk jouw inkomsten en uitgaven!