Spenden of sparen?

“Sparen. Zeker nu ik afgestudeerd ben. Ik ben net vier jaar bezig geweest met school, nu staat mijn hoofd wel even ergens anders naar. Meer naar de toekomst.”

 

Waar spaar je voor?

“Ik vind het wel handig om gewoon wat achter de hand te houden of om een verre reis te maken bijvoorbeeld. Ik zou nog niet weten waar naartoe, maar ik zou het wel graag willen.”

 

Hoe spaar je?

“Ik begin elke maand met een bepaald bedrag op mijn rekening. Ik weet wat er ongeveer bijkomt en wat er ongeveer afgaat. Dan probeer ik altijd hoger te eindigen dan dat ik begon. Dat lukt me eigenlijk altijd. Als ik dan toch bijna bij mijn beginbedrag ben en ik wil nog iets kopen, dan denk ik altijd wel twee keer na of ik het echt nodig heb ja of nee.”

 

Hoeveel heb je maandelijks te besteden?

“Volgens mij €900. Afgelopen maand had ik €350 en €600 loon van beide baantjes. Maar dat is van augustus en toen werkte ik vier dagen in de week. Tijdens mijn studie was het echt veel minder. Toen kreeg ik €100 stufi omdat ik nog thuis woonde. Wat ik voor de rest nodig had verdiende ik zelf bij.”

 

Gaat het sparen harder nu je afgestudeerd bent?

‘’Nee, dat valt me vies tegen. Ik maak niet echt meer kosten want ik woon nog steeds thuis, maar ik dacht dat het sparen harder zou gaan. Ook omdat €100 stufi niet zo heel veel is, maar ik mis dat bedrag nu toch wel per maand. Dat kan ik wel merken. Ik verdien nu wel wat meer, maar dat geef je ook makkelijker uit.”

annelien02

Had je een lening tijdens je studie?

“Nee, ik had geen lening. Mijn ouders betaalden drie van de vier studiejaren. En ik heb het laatste jaar zelf betaald, omdat ik vond dat ik zelf ook iets moest bijdragen. Ik heb dat bedrag in een keer van mijn spaarrekening gehaald. Die knalde er wel even in, maar het was wel lekker om dat bedrag in één keer te betalen.”

 

Dus je hebt geen schulden meer?

“Nee, alles is kwijtgescholden, geen studieschuld meer!”

 

Waar geef je ongemerkt veel geld aan uit?

“Toch wel aan eten denk ik. Etentjes, terrasjes. Zeker in de zomermaanden. Even uit eten met z’n tweeën uit eten wordt al gauw dertig euro per persoon. Ja, dan gaat het wel hard.”

 

Wat vind je echt zonde van je geld?

“Mijn broer had laatst een boete voor te hard rijden. De boete was €145. Dat is echt wel zonde, zeker omdat je er zelf wat aan kan doen. Je kan het gewoon voorkomen.”

 

Waar geef je met liefde geld aan uit?

“Kleren! Haha. Maar ik kan ook heel blij worden van dingen die ik nodig heb, zoals shampoo. Als er aanbiedingen zijn in het Kruitvat. Deo’s, shampoos, make-up dingetjes. Dan denk ik toch wel nou, goed gedaan zoveel voor zo weinig haha.”

 

Wat was je laatste grote aankoop?

“Dat was voor mij sport, een kaatshandschoen. Ik heb er dit jaar €175 voor betaald en de vorige was €165 geloof ik. Ze zijn best prijzig, maar ik hebt het nodig voor mijn sport. Ik koop ook niet ieder jaar een nieuwe. Ik doe er meestal twee jaar mee en daarna merk je dat je een nieuwe nodig hebt. Of wil natuurlijk!”

  annelienhs1

Waar wil je absoluut niet op bezuinigen?

“Op kleding. Als ik iets leuks zie wat ik wil hebben, dan koop ik het ook, maar ik denk er wel altijd even over na. Ik koop niet zomaar alles. En ik wil er dan ook best wat meer voor betalen. Een beetje goeie kleding en er netjes bijlopen. Dat is wel belangrijk.”

 

Hoe zijn je financiën op dit moment?

“Wel goed. Ik heb een bijbaan en daar kan ik op dit moment goed van rondkomen. Het gaat goed zoals het nu gaat en ik maak me niet echt zorgen. Maar ik wil straks ook uit huis. Als je dan €900 verdient, daar moet nog huur vanaf en water, gas, licht en dan ook nog boodschappen… Het zou wel kunnen, maar dan moeten de huren niet echt veel omhoog gaan.”

 

Hoe lang kan jij van je spaarrekening overleven?

“Haha, daar staat inmiddels aardig wat op. Ik denk dat ik wel zo’n drie jaar kan overleven van mijn spaarrekening. Ik heb wel een goeie buffer.”

 

Tips voor medestudenten?

“Kijk goed naar aanbiedingen. En maak een budgetlist. Dat doe ik zelf dus ook. Je hebt een beginbedrag. Kijk wat je te besteden hebt en je mag dat ook best uitgeven, als je maar niet onder je beginbedrag uitkomt. Als je dan een maand goed gespaard hebt, geeft dat motivatie voor volgende maand.”

 

Vergelijk jouw financiën met die van andere studenten!

Vul de Vergelijk je Rijk-calculator in!