Hoeveel geld heb je maandelijks te besteden?

Dat verschilt. Ik heb pas sinds kort een baantje waar ik ongeveer € 150 verdien, maar ik maak er geen vaste uren. Verder krijg ik van DUO iets meer dan € 700, omdat ik bijleen.

Hoeveel kun je daarvan vrij besteden?

“Ongeveer € 200, plus het geld dat ik verdien met mijn bijbaantje. Daar moet ik nog wel de boodschappen van betalen.”

Waarom leen je?

“Om mijn kamer te betalen. Die kost € 400, en de uitwonende beurs van € 270 is dus niet genoeg.”

Wat is je grootste kostenpost?

“Huur. En als dat niet telt: roken, sowieso. En eten.”

Waar geef je ongemerkt meer geld aan uit dan je wilt?

“Roken dus. Ik ben te zwak om te stoppen.”

spenden anne boeken

Waar geef je met liefde geld aan uit?

“Het liefst aan grotere festivals. Maar dat zit er financieel niet in. Verder heb ik een serieus probleem met de aankoop van boeken. Ik koop er ongeveer vijf per maand, het liefst Engelse. Maar daar heb ik nooit spijt van. En Ik heb ook nooit spijt van kleding en schoenen, want ik heb dat dan echt nodig. Ik heb niet een kledingkast vol shit die ik nooit draag.”

Wat vind je echt zonde van je geld?

“Roken. En van die domme huishoudelijke dingen zoals afwasborstels en schoonmaakmiddel.”

Wat was je laatste grote aankoop?

“Nieuwe Adidasjes. Ze waren € 60 in de aanbieding.”

Spenden anne schoenen

Waar wil je niet op bezuinigen?

“Schoenen. Vroeger kocht ik wel goedkope, maar die gaan dan zo snel kapot. Dan koop ik liever af en toe goede schoenen, dan bespaar je uiteindelijk ook.”

Heb je weleens spijt van een aankoop?

“Van schoenen die toch niet bleken te passen. Echt heel zonde. Dan probeer ik ze toch maar te dragen, maar uiteindelijk komen ze in een hoekje terecht. Of kleding die in de winkel superleuk lijkt, maar thuis toch een lelijke kleur blijkt te zijn, waardoor je het niet draagt. Maar dat gebeurt echt zelden.”

Weet je het saldo van je betaalrekening?

“Ik heb daar een app voor, waar ik elke dag op kijk. Ik hoop dat er dan meer geld op staat, maar dat is nooit zo.”

En van je spaarrekening?

“Vorige maand was hij leeg, nu staat er € 150 op. Die rekening staat ook in de app. Dat is wel een nadeel, want dan kan ik er heel makkelijk bij. De ene maand maak ik geld over naar m’n spaarrekening, maar de volgende maand ga ik drie keer uit eten en heb ik een feestje – en dan haal ik het er zo weer vanaf. Ik kijk aan het begin van de maand hoeveel ik kan missen, en dat komt meestal ook wel uit. Maar ja, dan komt die maand erna…

“Mijn moeder wil me wel helpen, dat ik geld naar haar overmaak, zodat ik er zelf niet meer bij kan. Dat vind ik dus heel lastig: als ik er zelf niet meer bij kan.”

Waarvoor probeer je te sparen?

“Voor vakantie. En ik wil graag samenwonen met mijn vriend. Maar ja.”

Maak je je weleens zorgen om je financiën?

“Ja, best wel erg. Hoe moet ik dat later doen? Die studieschuld voelt echt… Kut. Ik maak me wel zorgen, maar ik doe er ook niets aan. Daarom is het ook zo gek dat ik niet kan sparen. Ik wil het wel, maar het lukt me gewoon niet.

“Ik ben nu bijna klaar met mijn bachelor en de schuld staat op 18.000 euro. Daar komt dan straks nog een jaar bij. Vreselijk. Maar aan de andere kant hoor ik ook verhalen van mensen die dertig jaar doen over het terugbetalen, dus daar word ik wel iets rustiger van.” 

 

De coverfoto is een stockfoto. De andere foto's zijn wel van Anne!

Hoe staat het met jouw financiën? Wil je op Studenten.net vertellen over jouw (niet-)spaargedrag? Mail dan naar de redactie van Studenten.net!

Wil je graag in no time een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven? Vul dan de Vergelijk je Rijk-calculator in!