Rijles, spanning en sensatie!

Het papiertje halen willen we steeds sneller, goedkoper en makkelijker. Op internet wemelt het van de aanbieders van rijlessen, de ene nog goedkoper dan de andere. Nu moet ik zelf nog beginnen met rijlessen, dus heb ik mij de afgelopen periode verdiept in de mogelijkheden. Na goed te hebben gekeken besloot ik via Autorijschool Dominique Jansen rijlessen te volgen. Zij reed in Amsterdam en zou mij helpen om – ook nog eens tegen een scherp tarief – mijn rijbewijs te halen. Mijn keuze was grotendeels op de prijs en het slagingspercentage berust, ook was de rijschool flexibel en betrouwbaar. Achteraf had ik beter moeten weten!

Veel studenten denken dat het vergelijken van rijscholen op slagingspercentage het belangrijkste is. Echter, wat deze mensen vergeten is dat een autorijschool ook net geopend kan zijn, hierdoor kan het slagingspercentage vele malen hoger liggen dan bij andere scholen. Let dus goed op het jaar van oprichting. Alle gegevens van een rijschool zijn via internet te controleren. Ga dus niet met de eerste de beste rijschool in zee!

Terug naar mijn rijlessen. Na contact per email plande ik mijn eerste rijles - ongeveer drie weken geleden – met Autorijschool Dominique Jansen. Toch best spannend zo voor de eerste keer. Helaas werd ik twee uur van te voren op de hoogte gesteld van een afzegging door ziekte. Na verscheidene keren – vaak zonder resultaat - contact te hebben gezocht plande ik opnieuw een afspraak in. Tot mijn grote verbazing kreeg ik voor de tweede keer vlak van te voren een afzegging. Dit keer omdat haar vlucht voor haar vakantie vervroegd was en ze dus geen les kon geven. Vreemd, want volgens mij hoor je dit altijd ruim van te voren. Een dikke domper dus!

Referenties en prijzen

 Nu ben ik vier weken verder en nog steeds op zoek naar een geschikte rijschool. Deze situatie leert mij dat het belangrijk is om naast het slagingspercentage en de prijservaringen van anderen het over de rijschool te hebben. De ervaringen van bijvoorbeeld je vrienden, familie of kenissen kunnen erg handig zijn. Een andere optie is de website [link:16084] Hier kun je ervaringen van anderen lezen en jouw ervaringen delen. Nu je ervaringen van anderen hebt gehoord en gelezen is het belangrijk te kijken naar andere belangrijke punten. Één van die punten blijft veelal toch de prijs per rijles of pakket, toch is dit in de praktijk een peiler die achteraf onbelangrijker blijkt. Het is namelijk veel belangrijker dat jij je op je gemak voelt bij je instructeur of instructrice. Een goede band met je rijleraar/rijlerares resulteert vaak in minder lessen, waardoor je uiteindelijk toch nog goedkoper uit kan zijn dan bij de andere – op het eerste oog goedkopere - optie. Het is belangrijk dat jij een goed gevoel hebt bij je rijlessen en dat je je vrij voelt tijdens het rijden. Mocht het niet klikken geef dit dan aan. Jouw instructeur of instructrice kan dan op zoek naar een alternatief voor jou. Dit scheelt ergernissen en frustratie, waardoor je niet alleen sneller je rijbewijs kunt halen, maar ook goedkoper uit bent!

Zeven handige tips voor een juiste rijles

 1. Vraag van tevoren aan je rijopleider wat de afspraken zijn als er een les of rij-instructeur uitvalt. Krijg jij je geld terug of kan je de les op een ander tijdstip inhalen?

2. Hoe sneller je slaagt, hoe goedkoper je uit bent. Leer daarom eerst goed je theorie voordat je aan je praktijk begint, je kent de regels en rijdt zo zekerder.

3. Wees niet bang voor de examinator. Hij of zij is ook maar een mens en is er niet op uit om je te laten zakken. Ga vol vertrouwen je examen in en twijfel niet!

4. Zijn de lessen altijd door dezelfde instructeur of instructrice in dezelfde auto? En is ook het afrijden in dezelfde auto?

5. De duur van een rijles verschilt, hoeveel minuten betekent een uur bij jouw rijschool? Is dit bijvoorbeeld 45, 50 of 60 minuten?

6. Heeft de rijschool een keurmerk van een brancheorganisatie, zoals bijvoorbeeld de Bovag?

7. Is de rijschool aangesloten bij de Geschillencommissie Rijscholen? Deze commissie is er om jouw klachten aan te horen en (indien nodig) te behandelen.Ik hoop dat dit artikel heeft geholpen bij jouw zoektocht naar een juiste autorijschool. Mocht je nog andere tips hebben, deel ze met ons en reageer via onderstaand formulier. Succes met rijden!