Je komt arrogant over

Natuurlijk wil je laten zien dat je ervaren bent en niet onzeker, maar constant over je kwaliteiten en successen praten is gewoon niet handig. Het lijkt dan alsof je arrogant bent. Je kunt dus heus wel vertellen over je ervaringen en kwaliteiten, maar doe dat met mate en als er naar gevraagd wordt.

 

Je hebt je huiswerk niet gedaan

Er is niks erger voor een directeur dan iemand op gesprek hebben die niet de tijd heeft genomen om zich in de baan te verdiepen. Zij nodigen iemand uit voor een gesprek, dus dan verwachten ze dat diegene wat terug doet. Anders lijkt het alsof je helemaal niet zo geïnteresseerd bent in de baan. Zorg dus dat je je huiswerk doet en de achtergrond van het bedrijf en de functie weet.

 

Je maakt aannames

Sommige mensen vergelijken hun vorige baan met de baan waarvoor ze op gesprek gaan. Niet doen! Overal werkt het anders en je aannames doen het bedrijf geen goed. Zorg daarom dat je je oude baan niet teveel vergelijkt met wat je nu wilt gaan doen. Houd in je hoofd dat het een ander bedrijf is met andere regels.

 

Je telefoon leidt je af

Ook dit is een absolute no-go. Zorg dat je telefoon van tevoren uit staat, zodat je niet afgeleid wordt als je gebeld of ge-appt wordt. Dat pikt je gesprekspartner namelijk echt niet en hij heeft groot gelijk; het komt zeer ongeïnteresseerd over.

 

Je bent niet eerlijk

Natuurlijk wil je de juiste antwoorden geven, maar zeggen dat je ergens heel goed in bent en vervolgens blijk je helemaal niet zo goed, dan is dat een grote teleurstelling voor het bedrijf. Zeg gewoon eerlijk waar je goed in bent en overdrijf het niet. Leugens komen later – mocht je er gaan werken – toch wel uit.

 

Je stelt geen vragen

Als je geen vragen stelt, komt dat over alsof je niks van het bedrijf weet, of alsof je geen motivatie hebt, of alsof je er al vanuit gaat dat je de baan hebt. Je raadt het al: op deze manier krijg je de baan dus niet. Stel vragen en kom er ook zelf achter of het wel echt wat voor je is.

 

Je hebt onbewust vooroordelen

Racistische of seksistische opmerkingen worden serieus genomen. Ook als je het ongemerkt doet en het zelf dus helemaal niet door hebt. Iedereen moet zich welkom voelen in het bedrijf, dus dan pas jij er met zulke opmerkingen natuurlijk niet tussen. Het is onprofessioneel, maar creëert ook een bepaalde sfeer in het bedrijf. Je mag best je mening geven, maar houd dit soort opmerkingen gewoon voor je.

 

Je maakt anderen zwart

Zorg dat je geen suggesties doet of opmerkingen plaatst die kunnen gaan over iemand die momenteel bij het bedrijf werkt, dit maakt geen vriendelijke indruk. Daarnaast is het ook niet handig om negatief over je vorige collega’s te praten, hoe stom ze ook waren; in deze situatie schiet je daar niets mee op.

Bron: USA Today