Herkenbaar? Je bent niet de enige. Ongeveer de helft van de studenten en 15 tot 20 procent van de volwassen niet-studenten ondervindt problemen door terugkerend of chronisch uitstellen van taken.

Dat blijkt uit een onderzoek naar internet-gebaseerde cognitieve gedragstherapie tegen procrastinatie, oftewel soggen. Ondervind je in het dagelijks leven geen grote hinder van jouw ‘afwijking’, dan heb jij waarschijnlijk geen professionele begeleiding of therapie nodig. Toch is het voor je eigen gemoedsrust wel goed om af te rekenen met dat soggen. Zoek uit waar jouw uitstelgedrag vandaan komt, zodat je voortaan eerder begint.

Doe iets tegen faalangst

Faalangst kan zo verlammend werken, dat je belangrijke taken of opdrachten blijft uitstellen. Immers: begin je er niet aan, dan kun je er ook niet in falen. Dit kan als een vicieuze cirkel werken: als je bang bent dat je iets toch niet af krijgt, en je het gaat uitstellen, dan is de kans inderdaad erg groot dat je de deadline niet haalt. Weet je zeker dat je écht doet wat je leuk vindt? Probeer dan om de cirkel te doorbreken. Eventueel kun je hulp inschakelen via je onderwijsinstelling.

Voorkom een burn-out

Als je tegen een burn-out aan zit, krijg je vaak weinig uit handen. Dit kan komen omdat je te veel hooi op je vork hebt genomen, of juist omdat je studie aanvoelt als een sleur. Ga vooral in tentamenperiodes niet te veel verplichtingen aan waarvan je van tevoren al twijfelt of je het waar kunt maken.

Ook is het een goed idee om variatie aan te brengen in je studieactiviteiten. Als je al de hele week aan papers hebt gewerkt, is het verstandig om iets totaal anders te doen. Dus niet beginnen met nóg een paper.

Verdeel een grote opdracht in kleine delen

Bestaat de opdracht waar je zo tegenaan zit te hikken uit veel verschillende onderdelen of zit het ingewikkeld in elkaar? Grote kans dat je weinig overzicht hebt. Probeer in dat geval je taken op te delen in kleine stapjes. Maak een lange to do-lijst en zie hoe blij je ervan wordt om kleine taken te kunnen afstrepen!

To do-lijst indelen

Sowieso is een to do-lijst met realistische deadlines belangrijk! Zet de klussen die je als eerst af moet hebben bovenaan, gevolgd door de vervelendste opdrachten. Houd je aan de regel om eerst een taak af te ronden, voordat je aan een nieuwe begint. Zo voorkom je dat je alles voor de helft doet, maar niets afmaakt.

Te moeilijk? Zoek hulp

Als een opdracht eigenlijk te moeilijk voor je is, is het niet zo gek dat je het liever uitstelt. Hier wordt hij alleen niet gemakkelijker van. Groeit het je echt boven de pet? Zoek dan hulp in de vorm van bijlessen of kijk of je de opdracht met een studiegenoot kunt uitvoeren.

Weg met afleidingen

Makkelijker gezegd dan gedaan: probeer het aantal afleidingen te minimaliseren! Dus niet studeren met je beste vriendin in dat leuke koffiezaakje, maar thuis of in de UB. Zet je telefoon op stil (of beter nog: uit), sluit internet af als je het niet nodig hebt en probeer je echt op het studeren te richten.

Kun je niet tegen rommel? Zorg er dan voor dat je kamer en bureau compleet zijn opgeruimd voordat je gaat studeren. Desnoods plan je het in. Ook andere verplichtingen kunnen voor afleiding zorgen: heb ik mijn huur al overgemaakt? Het brood is op! Leg in dat geval een kladblokje naast je neer zodat je niet bang hoeft te zijn dat je iets vergeet.

Begin nu!

Moet je een opdracht uitvoeren die je niet leuk vindt, met iemand die je niet leuk vindt of roept het nare herinneringen op? Dan is het niet zo gek dat je het uitstelt. Het enige wat je kunt doen is beginnen. Nu.

 

Bron: A. Rozental en P. Carlbring: Internet-based cognitive behavior therapy for procrastination: study protocol for a randomized controlled trial