Heb je goede voornemens gemaakt? En heb je je studiegewoonten daar ook in meegenomen? We hebben nog wel wat tips voor je. Maar tegelijkertijd: wees niet te streng voor jezelf, iedereen heeft deze gewoontes. Doe er wat aan als je er last van hebt.

1. Eén studie-strategie kiezen

Dikke kans dat je vaak op dezelfde manier leert; daar ben je al mee begonnen op de middelbare school en dat heb je misschien wel één op één overgezet voor je studie. Maar misschien werkt een andere methode wel net zo goed! Het is in ieder geval de moeite waard om te proberen. Dus maak ook eens vraag-antwoordkaarten, mindmaps, proeftentamens of richt een studiegroepje op.

2. Uitstelgedrag

Ja, dit doet iedereen. Er is niet voor niets de term soggen (studie-ontwijkend gedrag) voor uitgevonden. Wachten tot het laatste moment om je paper te schrijven of dat boek voor je tentamen te lezen, is géén goed idee.

3. Afleiding

Dit hangt natuurlijk heel erg samen met het voorgaande punt: tv, Netfix, muziek, Whatsapp, alles zorgt voor afleiding. Laat je je ook afleiden, dan ben je soms wel dubbel zo lang bezig met studeren. Zonde van je tijd. Want laten we wel wezen: liever met je vrienden een drankje in de kroeg na hard werken, dan tussendoor even wat appen.

4. Een nachtje doorhalen voor je tentamen

Geef maar toe: iedereen doet het wel eens (vanwege dat uitstelgedrag?): net iets langer doorleren de nacht voor je tentamen. Of je nu later naar bed gaat of helemaal geen slaap pakt: het heeft allebei geen goede invloed op je concentratie de volgende dag. Bovendien voel je je ook veel beter als je uitgerust bent!

Bron: USA Today