Toch maar op de bank ploffen? Helaas, zo werkt het niet. Schoonmaken of een ommetje maken, anders is die sportschool toch echt beter dan de bank. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Boston onder 2.109 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. Meer dan de helft van hen had overgewicht. De mannen en vrouwen in het onderzoek werden gemonitord via een zogeheten ‘accelerometer’, die hun bewegingen in de gaten hield. Zo kon men zien wanneer ze korte, intensieve arbeid verrichtten. 

Kort en intensief

Korte maar intensieve activiteiten van ongeveer tien minuten kunnen flink bijdragen aan de gezondheid, zo blijkt uit het onderzoek. Dat zijn bezigheden als het lopen naar het bushokje of het schoonmaken van je huis. Ook grasmaaien of vissen zijn goede ‘oefeningen’. Het is dan wel de bedoeling dat je meerdere van die activiteiten doet, om aan je wekelijkse 2,5 uur beweging te komen.

Afvallen

De korte oefeningen hebben een positief effect op de gezondheid. Je verliest flink wat gewicht en je cholesterolgehalte daalt. De onderzoekers claimen zelfs dat de korte oefeningen beter zijn om af te vallen dan urenlang buffelen in de sportschool. Je goede voornemen om meer en beter te sporten komend jaar mogen iets versoepeld. Misschien kun je je studentenkamer eens flink onderhanden nemen of loop de trap een paar keer op af of breng de bierkratten weg. Ook leuk voor wat extra cash.

Beeld: Pixabay/kropekk_pl