Toen zijn populariteit recordhoogtes bereikte, was hij bekend in heel Rotterdam en haalde hij zelfs het nationale nieuws. Ik heb het hier natuurlijk over het fenomeen genaamd Trampoes. Maar wie was hij nu eigenlijk en waarom werd hij zo razend populair? 

Ake

Trampoes was een kater genaamd Ake, die zijn hele leven vertoefd heeft rondom tramhalte Oude Plantage in Kralingen. Het beestje is erg populair geworden doordat hij er altijd te vinden was, en absoluut niet mensenschuw was. Was, zeg ik helaas wel, want verleden jaar is Trampoes overleden door een chronische ziekte die niet overwonnen kon worden. De kat stond altijd open voor foto’s met reizigers, trampersoneel en andere voorbijgangers. 

Stukje rijden met de tram

Waar Ake vooral te vinden was op het bankje van de tramhalte, besloot de kat soms ook in te stappen in de tram om een stukje mee te gaan rijden. Vervolgens werd hij dan door het personeel van de RET overgezet in de tram 21/24 richting Schiedam zodat hij altijd weer veilig terug zou keren op de halte. Hier kwam de kat dan vaak studenten tegen die bij deze halte uitstappen wanneer ze naar de universiteit gaan.

Fan van Ake?

Doordat zo veel studenten in aanraking kwamen met de Trampoes, richtte de eigenaar van Ake een Facebook-pagina op voor de kat, waardoor hij uitgroeide tot een regelrechte internethit. Op het moment van schrijven heeft deze pagina meer dan 30.000 likes en heeft hij in zijn hoogtijdagen bekendheid genoten in heel Nederland, en zelfs daarbuiten. Momenteel wordt de pagina voornamelijk gebruikt als eerbetoon aan Trampoes.
 
Trampoes heeft in de twaalf jaar die hij gespendeerd heeft rondom Oude Plantage de status van Rotterdamse cultheld verkregen, en hij zal niet snel vergeten worden. In memoriam.

Op de foto: de halte is heel kaal zonder de Trampoes!


Rotterdam_SW_Banner_large