Onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek van Syracuse University en Brown University dat werd gepubliceerd in The Journal of Sex Research. Onderzoekers keken naar de verbanden tussen casual seks en depressie, ‘seksueel slachtofferschap’ en soa’s. Ze ontdekten dat vrouwen die vrijblijvende seks hebben, een grotere kans hebben om depressief te worden dan vrouwen in relaties. De kans dat zij een soa krijgen is ook groter.

 

Onbevredigende seks

Vrouwen met seks buiten een relatie vertoonden vaak symptomen van depressie, terwijl dat niet gold voor vrouwen met een relatie. Daar worden verschillende 'verklaringen' voor gegeven: angst voor een slecht imago, onbevredigende seks, het feit dat de seks niet leidde tot een relatie, en druk of verbale drang van de partner om verder te gaan dan de vrouw eigenlijk wil. Daarentegen ervaren vrouwen in relaties over het algemeen vertrouwen en intimiteit. Bovendien wordt een relatie in de maatschappij geaccepteerd, terwijl dat minder geldt voor het hebben van (veel) verschillende sekspartners.

 

Orale of vaginale seks?

In totaal deden 483 vrouwelijke studenten van een New Yorkse universiteit mee. Ze beantwoordden in dertien maandelijkse onderzoeken gedetailleerde vragen over hun seksleven. Zo kregen ze vragen of hun seksuele ervaringen plaatsvonden in een ‘romantische’ of ‘casual’ relatie. Ook moesten ze bijhouden hoe vaak ze orale en vaginale seks hadden. Daarnaast kregen een vragenlijst die vaak wordt gebruikt om te testen of iemand depressief is en moesten de vrouwen een vragenlijst over niet-vrijwillige seks invullen.

Bron: Daily Mail