Bij de vervolgtests bij chlamydiagevallen bleek maar een klein gedeelte ook een andere soa te hebben. Omdat de tests door bloedprikken belastend zouden zijn, wordt de verplichting afgeschaft.

Hoerenlopers en rondseksende mensen zijn geen risicogroepen meer

Mensen met veel wisselende seksuele contacten en hoerenlopers krijgen geen gratis soa-test meer bij de GGD. Vorig jaar maakten 120.000 mensen gebruik van de gratis soatest, maar er werden bij deze groepen zo weinig ziektes aangetroffen, dat deze personen geen risicofactoren meer zijn volgens de GGD. De test is alleen nog gratis voor jongeren onder de 25, homoseksuelen en mensen die seks hebben met personen uit landen waar hiv veel voorkomt. Jongeren onder de 25 worden dus in eerste instantie alleen getest op chlamydia.

Chlamydiatest kan tot 300 euro kosten

Een soa-test bij de huisarts valt over het algemeen onder de basisverzekering. Als je je eigen risico nog niet hebt gebruikt, dan moet je hem wel zelf betalen - en dan kan de prijs flink oplopen. Een test voor chlamydia, de meest voorkomende soa onder jongeren, kan je tussen de 40 en 300 euro kosten.

Meer mensen met chlamydia

Als je het aan ons vraagt, is dit geen goede ontwikkeling. Want hoewel het percentage positieve tests voor soa’s bij GGD’en gedaald is (van 15,1% in 2012 naar 14,7% in 2013), noemt het RIVM het aantal diagnoses met één of meer soa's (chlamydia, gonorroe, infectieuze syfilis, hepatitis B of hiv) zeer hoog.

'Zeg dat je een homoseksuele prostituee bent'

Heb je echt geen geld, maar ben je wel bang voor een soa, dan vonden we op het Viva-forum nog een 'goede tip': "Het beste kun je nog zeggen dat je een homoseksuele prostituee bent die gangbangs organiseert. Dan krijg je je vakantievaccins nog gratis."

Bron: RTL Nieuws en Soa Aids Nederland