Rotterdam heeft er daarom in al haar wijsheid voor gekozen hierbij ook nog trams te laten rijden. Als zelfs deze kleine en trage treintjes niet kunnen komen waar je eigenlijk wil zijn en je comfortabel reizen niet heel belangrijk vindt, kun je er zelfs nog voor kiezen met de bus te gaan. Afgelopen week had ik de twijfelachtige eer me in een van deze groot uitgevallen toestellen te laten vervoeren, in het licht van mijn aankomende serie over het vervoer in Rotterdam wil ik graag mijn bevindingen delen.

Luxe versus karige bushaltes

Als je besluit met de Rotterdamse bus te gaan reizen is het eerste wat je tegen gaat komen de bushalte. Hoe deze veelal betonnen plateaus eruitzien hangt sterk af van hoe belangrijk je bushalte is. Als je net zoals ik de bus op stapt bij station Blaak kun je nog genieten van een relatief mooi bankje, een afdakje en een vrij brede halte. Als je in een van de minder bezochte buitenwijken van Rotterdam opstapt is het daarentegen een zeer karige bedoeling. 

Ten eerste staat er vaak alleen een bushaltebord om aan te geven dat er überhaupt een bushalte is waardoor je goed moet opletten als je je halte niet wil missen, ten tweede zijn er bij deze geen verhoogde plateaus om uit te stappen zodat je onceremonieus de bus uit flikkert als je niet goed naar beneden kijkt. Maar al met al zijn dit in andere steden geen onbekende taferelen en de luxe haltes als die bij Blaak maken ook een hoop goed.
Rotterdam ov zoe

Intense mensenmassa

Als je daar dan een tijdje op een halte staat heb je soms de kans dat er een bus langs komt. Mocht je in die bus stappen dan zijn er een aantal zaken die je kunt verwachten, zoals de lichte beschadigingen aan de bekleding van de stoelen, de chagrijnige of overvrolijke buschauffeur, de niet te plaatsen lichtzoete geur en afhankelijk van het tijdstip van de dag: de intense mensenmassa.

Een nieuwe dimensie

Voor de mensen die nieuw in Rotterdam zijn en nog niet precies weten waar de bushaltes liggen is er in elke bus een beeldscherm aanwezig die precies aangeeft waar je bent en wat je volgende halte wordt. Verder is er ook een vriendelijke stem die je dit ook nog eens kan vertellen. Ik zelf mocht in een bus reizen waar beide deze functies niet werkten waardoor ik compleet blind een onbekend deel van de stad in reed, en ik kan vertellen: dat geeft toch wel een heel andere dimensie aan het toch al spetterende openbaar vervoer van Rotterdam.

Voordeel: mooi zicht op Rotterdam

Maar alle gekheid op een stokje, hoewel het geen erg prettige manier van reizen is, is het wel een goede manier om van A naar B te komen in de Rotterdamse binnenstad. Het stinkt een beetje en in de spits is er een zeer kleine kans dat je nog kan gaan zitten, maar dit komt in alle andere steden ook voor en vaak nog erger dan hier. Als alles in de bus werkt is het heel duidelijk waar je bent en hoe je op je bestemming komt. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld de metro heb je een mooi zicht op Rotterdam als je met bus en al vast zit in het verkeer.
Ik zou de Rotterdamse bus een 6 geven: prettig dat ie er is maar als er een andere manier van vervoer is, zou ik daar zeker voor kiezen. 

Rotterdam_SW_Banner_large