Griekenland, Turkije, Spanje, RUSLAND! Een niet alledaagse vakantiebestemming, maar wél boeiend! Paul, Nanny en Willemien namen enkele shotjes wodka en besloten op vakantie te gaan naar: Moskou.

Voordat je er überhaupt bent...Een paar dagen Moskou doe je niet zomaar. Het bureaucratische gebeuren vooraf zorgt al voor een hoop voorpret. Zo moet je eerst een hotel boeken om een 'uitnodiging' te krijgen. Op basis van deze uitnodiging kun je een visum aanvragen. Heb je dat eenmaal gekregen, dan moet je, als je eenmaal in je hotel bent, ook nog eens een registratieformulier aanvragen. Totale kosten: ruim 100 euro voor, in ons geval, 4 dagen Moskou. Maar het is het waard!

Dag 1: Rode Plein en biertjesNa een prima vlucht via Zürich zijn we aangekomen in hostel Napoleon in Moskou. Dit is een gezellig hostel op een prima plek in de stad. Omdat we midden in de nacht zijn aangekomen, slapen we eerst een gat in de dag. Daarna begeven we ons richting een cafeetje om te ontbijten. Russen ontbijten en lunchen meestal warm, dus ons ontbijt bestaat uit iets dat we normaal gesproken 's avonds zouden eten.

Uiteraard willen we meteen het Rode Plein zien. Op het plein vind je onder andere het mausoleum van Lenin, de kleurrijke Basilliuskathedraal, een gigantisch warenhuis en uiteraard het Kremlin. Na alles te hebben bewonderd ploffen we neer in het overvolle parkje naast het Kremlin. Een soort Vondelpark van Moskou. Midden tussen de locals, maar mét een flesje Amstel, voelen we ons al aardig thuis. Voor ons geen cultuurshock!

Dronken Russen's Avonds na het eten drinken we nog een biertje op een geïmproviseerd terras op straat, alwaar we worden aangesproken door een dronken Rus. Nu zijn Russen voor mijn gevoel de halve dag dronken, maar deze is gelukkig niet irritant en wil vriendjes met ons worden. De conversatie verloopt ongeveer zo: Ik: Do you live here in Moscow? Dronken Rus: We love to drink beer! Ik: what's your profession? Dronken Rus: We want to drink wodka with you! (enzovoorts)

Dag 2: verdwaald in een buitenwijkNa wederom te hebben uitgeslapen springen we in de metro naar een buitenwijk. Als het goed is, is daar een mooi park aan de rivier. Al gauw blijkt dat kaartlezen in het Russisch erg lastig is, want we vinden het park pas na 3 uur rondlopen in een vage buitenwijk. Hoe dan ook, we hebben het gevonden en het park was inderdaad mooi! Jammer van de hoosbui halverwege de tocht. 's Avonds vermaken we ons goed met de andere backpackers in ons ultra-gezellige hostel.

Dag 3: het KremlinHet is wel een beetje raar als je in Moskou bent geweest zonder dat je het Kremlin hebt gezien. Op deze mooie zaterdag staan wij dus in de rij voor een kaartje. Het Kremlin zelf bestaat uit enorme gebouwen, musea, een 7-tal kerken en een parkje. Vandaag bestaat het ook uit groepjes dikke toeristen, maar dat mag de pret niet drukken.

Meet the Flintstones!Na een aantal uren het Kremlin te hebben bewonderd, wandelen we door de schilders- en schrijverswijk Arbat. Dit is aardig toeristisch, zeker gezien de hoge prijzen op de terrasjes. De muziekkeuze is hier ook wat discutabel: na 5 x 'Meet the Flintstones' te hebben gehoord op een terrasje, besluiten we om op zoek te gaan naar de Suikertaarten van Stalin. Dit zijn 7 identieke gebouwen, die door meneer Stalin eind jaren 40 in de stad zijn geplant om de Amerikanen jaloers te maken. Of dát gelukt is weet ik niet, maar de gebouwen zijn zeker indrukwekkend. Eén van deze gebouwen herbergt de Universiteit van Moskou, ook zeker het bekijken waard.

Dag 4: chemisch Russisch ontbijtDe laatste dag alweer. Een goed moment om een écht Russisch ontbijt te nemen. We gaan naar een buffet met enkel Russische producten. In de meeste gevallen is het raden geblazen wat er in de bakken ligt (it's alive!). Nu ben ik over het algemeen voorstander van het proeven van locale gerechten, maar er zijn grenzen. Drankjes waar je tanden meteen van uit je mond vallen, drankjes die niet vloeibaar zijn, en voedsel waar je nog nét niet zwanger van wordt...van mij mogen ze het houden. Dit was niet echt een succes, maar wellicht hebben we alledrie precies de verkeerde gerechten besteld. Dat kan.

Moskou: een aanrader!Na 4 dagen kunnen we met recht zeggen: Moskou is een bijzondere bestemming voor een stedentrip. Er is van alles te zien, te doen en te beleven. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Laat je niet weerhouden door het bureaucratische geneuzel vooraf. Het is de moeite zeker waard!