Wenen is zo saai. Ik kwam via Polen en Tsjechië in Wenen terecht, terug in wat sommigen de Westerse beschaving noemen. Welvarend, geordend en schoon. Smetteloos zelfs. De Schöne Blaue Donau die door de stad meandert, hartstikke leuk natuurlijk een riviertje door je stad, maar de inwoners zijn niet echt onder de indruk. In de metro blijven ze chagrijnig als altijd voor zich uit staren als deze de brug over de Donau passeert.

Barokke bouwdriftWeners blijven trouwens altijd en overal heel chagrijnig voor zich uit staren. Heel begrijpelijk, het is geen stad om vrolijk van te worden. In de zestiende en zeventiende eeuw werd Wenen voortdurend belegerd of bedreigd door de Turken. In 1683 werd de stad voor het laatst belegerd. Toen de Turken definitief verdreven waren, kon de stad zich eindelijk ongestoord ontwikkelen en kwam er een barokke bouwdrift op gang. En dan te bedenken dat ze in Oostenrijk een partij in de regering hebben die de Islam een achterlijke cultuur noemt. Ik bedoel, geef mij maar de elegante minaretten van moskeeën en charmante gezang van de imam boven de Habsburgse pracht en praal en die eeuwige wals. De architectuur van het centrum van Wenen is zo ongelooflijk bombastisch dat je meer aan een teiltje hebt dan aan een fotocamera.Vooral de ring rond het centrum is stuitend. Beangstigend perfect onderhouden parken, volkomen steriele straten met enorme paleizen, alles even oogverblindend wit afgewerkt met glinsterend goud.

Gotisch gedrochtHet middelpunt van de stad is de kathedraal, de Stephansdom aan de Stephansplatz. Ook alweer zo een gedrocht. Gotisch ditmaal. Met van die nare gedetailleerde versierseltjes en natuurlijk heel veel bladgoud. Om de Stephansplatz heen zijn een paar winkelstraten die tot de vreselijkste in Europa behoren. Duur, protserig, alles wat een winkelstraat zo erg maakt in het kwadraat. Naast de veel te rijke proleten die komen winkelen wordt de binnenstad beheerst door ambtenaren.

Pompeuze stadMisschien dat toen Wenen inderdaad nog het middelpunt van een groot rijk was alle pracht en praal nog ergens op sloeg. De huidige inwoners kunnen er natuurlijk ook niks aan doen dat hun stad zo lelijk is. Maar van die Haagse ambtenaren, onbeduidende bureaucraten van een onbeduidend land, in zo een pompeuze stad is potsierlijk. Dat hebben we in Nederland nog helemaal zo gek nog niet bekeken door de hoofdstad en de regeringsstad te scheiden. Dit lijkt echt nergens op.

Grootse scheppingen en ontdekkingen?Hè? Wenen, dat was toch die stad waar grote componisten, kunstenaars en wetenschappers elkaar in het begin van de vorige eeuw in koffiehuizen ontmoetten, en stimuleerden tot grootse scheppingen en ontdekkingen? Ze zeggen het. Maar dat is dan echt ondanks geweest. Ik zeg, afbreken en opnieuw beginnen. Iets met een oriëntaals tintje, zou dat wat zijn?