Franny en Nico uit Utrecht zijn op dit moment op reis door Australië en Bali (Indonesië). Wat ze daar allemaal meemaken kun je hier de komende tijd lezen. Nu deel 2!

Ondertussen zitten we weer in Lovina in het noorden van Bali. Het plaatsje waar we hier voor waren heet Ubud en was volgens de lonely planet een plaats waar dagen weken zouden gaan worden. Voor ons bleek dit echter niet het geval ondanks dat het een leuk stadje was, en de rijstvelden buiten het stadje een idyllisch karakter hadden.

Drie typen dorpenUbud is wederom een plaatsje dat zich volledig heeft toegespitst op toerisme. Voor zover wij hebben kunnen zien kent Bali 3 typen dorpen. Het eerste type is datgene waar de balinees woont. Het tweede type is een dorp dat zich gespecialiseerd heeft in bijvoorbeeld houtsnijwerk of zilver smeden. Het laatste type is natuurlijk het toeristen dorp, dat alleen lijkt te bestaan uit winkels, hotels en restaurants. Ubud, Sanur en Lovina zijn hier goede voorbeelden van. Omdat accomodatie toch vaak geconcentreerd ligt in deze toeristen dorpen zijn deze dorpen toch eigenlijk de enige praktische optie's.

KalibukbukVan Ubud hebben we ook een shuttle bus genomen naar Lovina. Hierbij moet gezegd worden dat Lovina eigenlijk bestaat uit een drietal aaneengegroeide dorpen langs het noordelijke strand. Wij zaten in kalibukbuk, de grootste van de drie. Op het eerste gezicht leek het er erg rustig en dachten wij dat we alleen maar zouden kunnen zonnebaden en zwemmen in de zee. Als dit het enige was geweest waren we zeker al na twee nachten weggeweest.

Dozijnen bootjesGelukkig bleek dat er nog meer te doen was. Voor de volgende ochtend hadden we dan ook een klein vissersbootje gehuurd, denk daarbij aan een catamaran maar dan iets(!) primitievers. We bleken niet de enige touristen die dit bedacht hadden en met dozijnen bootjes gingen we op pad. We voeren om half 6 's ochtends de zee op tot achter het rif om dolfijnen te spotten. Ondanks dat onze verwachtingen niet erg hooggespannen waren bleken er uiteindelijk 5 scholen dolfijnen rond te springen! Deze waren hier namelijk op jacht naar garnalen en tonijnen Zelfs de jongen die onze kapitein was vond het prachtig.

Benieuwd naar Great Barrier ReefOndanks dat we hadden gehoord dat het rif was aangetast door dynamiet-vissen waren we blij verrast met wat we zagen. Het rif zelf was niet erg divers, er leek namelijk één bepaald type te overheersen. Maar al die verschillende soorten vissen die om ons heen zwommen, dat was echt geweldig. Nu begrijpen we waarom mensen snorkelen en duiken zo geweldig vinden. We zijn dan ook erg benieuwd naar het Great Barrier Reef. Op dit moment zijn we echter nog aan het genieten van een Bintang (volgens ons een door Heineken overgenomen biertje aan het etiket te zien) in combinatie met de zonsondergang in zee. En ja, als je al die verkopers van sarongs, horloges, schelpjes, houten dolfijnen, schaakspellen en dergelijke zou wegdenken, dan is het hier erg romantisch...