En we weten het wel, we hebben veel vrijheid en aan een fulltime baan ben je veel meer tijd kwijt. Maar er valt alsnog genoeg te klagen hoor, want studeren is af en toe helemaal niet zo’n feest als iedereen beweert. 

 

Onregelmatige tijden

Colleges om negen uur zijn kut. En even voor alle werkende burgers die elke dag om acht uur in hun auto zitten naar hun werk en dat niet snappen: jullie zitten lekker in het ritme waardoor om negen uur beginnen een makkie is. Wij niet. Soms beginnen we om negen uur, soms om half 1 en af en toe beginnen we zelfs helemaal niet. En we hebben trouwens ook geen auto. En geen salaris. Dus niet zeuren, met jullie chille kantoorbaantje.

 

Tentamenperiodes

Alle tentamens. In twee weken tijd. Waarom? Nou, fuck jou, daarom. In plaats van ze lekker te verdelen over de gehele periode (wat ook veel efficiënter is, want dan blijf je constant bezig met de stof) krijg je de hele teringzooi in één keer op je bord. En dat betekent een verplicht kluizenaarsbestaan, jezelf begraven in boeken, aantekeningen en colleges, en een eat, study, repeat-ritme. Slapen is voor mietjes.

 

Balanceren op de armoedegrens

Pasta met ketchup en spekjes. Noodles met sojasaus. Gekookte lasagnebladen met, tja, niets eigenlijk. Op deze recepten overleeft de student aan het einde van de maand, tot eindelijk zijn stufi wordt gestort. Die tegenwoordig overigens keurig terugbetaald moet worden; de Nederlandse staat is tenslotte Sinterklaas niet.

Jazeker, het is overleven, zeker als er tijdens het zuipen geteerd moet worden op Schultenbrau- of Pitt-bier, op een bedje van budget Krak-chips van de Jumbo. Die kratten bier zijn overigens eerste levensbehoeften, niet in de laatste plaats omdat stoelen te duur zijn; op een kratje houd je het wel een avondje uit. En de houten reet die je daarvan krijgt? Die krijg je er gratis bij.