We beginnen het recept met eieren. Al sinds de prehistorie eten we eieren, want eieren bevatten noodzakelijke voedingsstoffen voor embryo’s (en soms ook die embryo’s zelf). Lekker. Tienduizend jaar geleden werden kippen in Zuidoost-Azië gecultiveerd en sindsdien eten we kippeneieren alsof ons leven er vanaf hangt. Gemiddeld 184 stuks per persoon per jaar. In dit recept zitten er 3.

Een bosui uit China
Nu we toch in de buurt zijn halen we in China even een bosuitje op. Hoewel de bosui, of lentui, in het Engels scallion heet en is vernoemd naar de Israëlische stad Ashkelon (waar overigens ook sjalotten naar vernoemd zijn) moet je je niet laten foppen door de etymologie. Bosuien werden voor het eerst in China gebruikt. Als medicijn weliswaar, maar toch.

In China pikken we ook even een sinaasappel op. Dat had je kunnen weten. Groeit daar al duizenden jaren. China’s appel. Sinaasappel. Zoiets.

Kokosmeel uit Zuid-Amerika
In China groeien ook kokospalmen. Dat is niet zo verwonderlijk, want die krengen groeien overal. Kokosnoten kunnen bijzonder goed tegen zout water en overleven prima op zee. Tot ze ergens aanspoelen en uitgroeien tot een kokospalm. Daarom komen kokospalmen, en kokosnoten, dus over de gehele wereld voor. Er is dan ook discussie waar de allereerste kokospalm heeft gestaan, maar mijn gut feeling zegt het noordelijke deel van Zuid-Amerika. We gebruiken in dit recept kokosmeel.

Wat toevallig, nu we toch in het noorden van Zuid-Amerika zijn, halen we daar de zoete aardappel op. In Peru worden ze al 10.000 jaar gecultiveerd. De zoete aardappel is de gezondere variant van de ‘gewone’ aardappel vanwege zijn lagere glykemische index (50-58 versus 70-90).

Vijgen uit de Jordaanvallei
Wat overigens ook een lage glykemische index heeft zijn vijgen, die weer in de Jordaanvallei nabij Jericho hun oorsprong vinden. Gratis feitjes: Jericho ligt 260 meter onder zeeniveau en is tevens de oudste constant bewoonde stad ter wereld (13.000 jaar oud).

Even verderop vinden we een geit, van wiens melk kaas wordt gemaakt. Die geitenkaas werd door Moren in Europa geïntroduceerd en sindsdien doen de Fransen er ontzettend stoer mee, terwijl ze het niet zelf bedacht hebben.

En van Frankrijk is het weer een klein stukje fietsen naar Nederland, waar we van alle ingrediënten een smaakvol recept maken.

Ingrediënten (voor 6 kleine pannenkoekjes met saus)
✓ 3 eieren
✓ 2 eetlepels kokosmeel
✓ 100 gram zoete aardappel
✓ 1 bosui
✓ 1 plak geitenkaas (15 gram)
✓ peper & zout
✓ 1 sinaasappel
✓ 4 vijgen
✓ olijfolie

Bereiding
✓ Vul de waterkoker en zet 'm aan
✓ Snijd de zoete aardappel in hele kleine blokjes (5mm)
✓ Meng met een keukenmachine de eieren, geitenkaas, kokosmeel, bosui, peper & zout
✓ Vul een pan met kokend water, voeg de zoete aardappel toe en kook 5 minuten
✓ Voeg de gekookte aardappelblokjes toe aan het eimengsel en pureer door
✓ Verhit een koekenpan en doe er wat olijfolie in
✓ Bak van het beslag 3 pannenkoekjes aan 1 zijde bruin en keer om
✓ Pureer ondertussen de vijgen en het sap van een halve sinaasappel tot een sausje
✓ Bak de volgende 3 pannenkoekjes terwijl je de eerste 3 bewaart op een warme plek
✓ Genoeg voor een eenpersoonsbazenontbijt of een tweepersoonsnattewindenontbijt
✓ Eet smakelijk

Voedingswaarde
✓ 554 kCal
✓ 25 gr vet (waarvan 10 gr verzadigd)
✓ 60 gr koolhydraten
✓ 14 gr vezels
✓ 26 gr eiwit

Muziek voor tijdens 't koken
Jelmer de Boer (26) is na een indrukwekkend studietraject (Communicatiesystemen, Multimedia en Vormgeving, Sociale Geografie en Planologie én Communicatie- en Informatiewetenschappen) inmiddels student-af. Hij is (mede-)eigenaar van drie ondernemingen, werkt bij HealthCity als personal trainer en hij schrijft over gezonde voeding en training. Hij verwondert, verbaast zich, fronst z'n wenkbrauwen en vertolkt z'n misgenoegen in een tweewekelijkse column 'Eet Geen Troep'. Zijn berichten verschijnen op zijn eigen website www.jelmerdeboer.nl.