Een cheesecake is natuurlijk niet zo gezond. Sterker nog: 550 kCal per portie is niet ongewoon. Suikers, roomkaas en roomboter. Met extra suiker. Dat zet natuurlijk flink wat zoden (lees: onderkinnen) aan de dijk (lees: kin). Niet goed!

De versie die ik heb gemaakt is wat minder calorierijk, maar nog steeds niet gezond. Een versie met geitenkaas en honing. Want dat zijn blijkbaar Best Buds. En met zonder gluten, om mijn paleovriendjes enigszins tevreden te houden.

Ingrediënten (voor 12 stukken)✓ 200 gram medjoul dadels✓ 200 gram cashewnoten✓ 400 gram geitenkaas✓ 5 eieren✓ 150 ml honing✓ merg van 1 vanillestokje✓ het sap van 2 citroenen✓ olijfolieKeukengerei✓ springvorm✓ bakpapier✓ heel veel keukenmachines✓ ovenBereiding✓ Verwarm de oven voor op 160 graden✓ Doe de dadels en cashews in een keukenmachine en meng fijn✓ Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier vet de rand in met olijfolie✓ Doe het dadelcashewmengsel in de springvorm en druk plat op de bodem✓ Splits de eieren✓ Klop 5 eiwitten met 100 ml honing luchtig in een keukenmachine (of met een garde)✓ Meng de geitenkaas met 5 eidooiers, 50 ml honing, vanille en het sap van de citroenen in een keukenmachine tot een glad mengsel✓ Meng beide mengsels door elkaar en vul de springvorm✓ 30-40 minuten bakken en smullen✓ Lekker bij de koffieVoedingswaarde (per punt)✓ 330 kCal✓ 20 gr vet (9 gr verzadigd)✓ 30 gr koolhydraten (23 gr. suiker)✓ 2 gr vezels✓ 13 gr eiwit

Muziek voor onder het koken

Jelmer de Boer (26) is na een indrukwekkend studietraject (Communicatiesystemen, Multimedia en Vormgeving, Sociale Geografie en Planologie én Communicatie- en Informatiewetenschappen) inmiddels student-af. Hij is (mede-)eigenaar van drie ondernemingen, werkt bij HealthCity als personal trainer en hij schrijft over gezonde voeding en training. Hij verwondert, verbaast zich, fronst z'n wenkbrauwen en vertolkt z'n misgenoegen in een tweewekelijkse column 'Eet Geen Troep'. Zijn berichten verschijnen op zijn eigen website www.jelmerdeboer.nlen op pagina's van diverse sportscholen en healthclubs.