In dit boek geeft Paul Heiney antwoord op vragen die iedereen zich weleens stelt. De vragen en antwoorden zijn onderverdeeld in acht categorieën, namelijk wonderlijke dieren, het menselijk lichaam, ter land, ter zee en in de lucht, praktische wetenschap, de ruimte in, voedsel voor de geest, vaart maken en de echt grote vragen. De antwoorden zijn allemaal geschreven in taal die voor iedereen te begrijpen is, zelfs de antwoorden op wetenschappelijke vragen als hoeveel atomen zijn er nodig voordat iets zichtbaar wordt? Je hoeft dus geen Einstein te zijn om iets te begrijpen van de ingewikkelde zaken die besproken worden door Heiney. Naast de ingewikkelde wetenschapsvraagstukken worden er ook leuke ‘simpelere’ vragen beantwoord, zoals waarom flamingo’s roze zijn en waar de oren van eend zitten. Kortom, voor iedereen die ook maar een beetje nieuwsgierig is, is dit boek zeker een aanrader.


OordeelTen eerste vond ik het heel erg fijn dat de taal die gebruikt wordt zo makkelijk te begrijpen is. Ik heb namelijk 0 verstand van scheikunde, natuurkunde en dat soort ellende, maar de dingen die hier uitgelegd worden zijn zelfs voor mij te volgen. Verder vind ik het hele concept van het boek superleuk, want ik vraag me ook wel eens dingen af waar niemand een duidelijk antwoord op lijkt te hebben. Zo houd ik me al jaren bezig met de vraag of ik bruin kan worden achter glas en ik was blij verrast om te zien dat dit ook een vraag is die Heiney voor mij beantwoordt. Helaas zijn sommige antwoorden, zoals ook het antwoord op mijn vraag, niet altijd even duidelijk. Waar ik soms gewoon een simpele ‘ja’ of ‘nee’ met een korte uitleg verwacht, komt Heiney met een halve pagina aan uitleg en uiteindelijk snap ik nog niet of het nou wel of niet zo is. Wat ik persoonlijk ook teleurstellend vond, was het antwoord op de vraag wat er gebeurt als je je ogen open houdt tijdens het niezen. Want kom op, dat wil iedereen weten! Maar goed, Heiney’s antwoord? Je kan je ogen niet open houden tijdens het niezen… Saai! Maar goed, op die paar teleurstellingen na, is het een leuk boekje om door te bladeren en perfect voor op de wc of tijdens het wachten bij de tandarts.


WinnenLijkt dit boek jou wel leuk om op het toilet te leggen of als cadeautje tijdens de feestdagen? We verloten 3 exemplaren! Scroll naar onderen om te zien hoe je kunt meedoen.In het kortTitel: Kunnen krokodillen huilenAuteur: Paul HeineyAantal bladzijden: 256Adviesprijs: €14,95Uitgeverij: Amsterdam University Press