Deze week o.a. Richard Gere als frauderend topman in Arbitrage, Charles Dickens' Great Expectations en o.a. Hugh Jackman zoals je 'm nog nooit zag in het absurde Movie 43!

Tip van de week!
ARBITRAGE

Details: Nicholas Jarecki | VS | Thriller | 107 min.
Cast: Richard Gere, Susan Sarandon, Tim Roth


Robert Miller is topman van een financieel imperium en pater familias van een ogenschijnlijk gelukkige familie. Hij lijkt alles te hebben – geld, macht, een prachtige vrouw en een getalenteerde dochter, die in zijn bedrijf werkt. Maar achter de schermen zit Robert diep in de schulden en moet hij zijn bedrijf verkopen voordat de lijken uit de kast komen. Zijn besluit om een weekendje te ontsnappen met zijn maîtresse, de mooie kunstenares Julie Côte, brengt hem nog dieper in de problemen. Onderweg verongelukt hun auto waarna Robert de fanatieke rechercheur Michael Bryer achter zich aan krijgt. Het lijkt een kwestie van tijd voor zijn glanzende façade instort. Robert moet tot het uiterste gaan om te behouden wat hem dierbaarder is dan zijn vermogen; zijn familie.

Ondanks een wat traag op gang komend eerste kwartier, een uitstekende thriller uit handen van debutant Jarecki. Basiselementen worden langzaam opgebouwd en netjes geïntroduceerd, Gere zet een overtuigende rol neer en waar vele thrillers na een uur al afzwakken, verveelt Arbitrage geen moment.

GREAT EXPECTATIONS
Details: Mike Newell | VK | Drama | 128 min.
Cast: Jeremy Irvine, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes


Naar het meest geliefde verhaal van meesterschrijver Charles Dickens, is dit de visueel prachtige verfilming van Great Expectations, over de arme weesjongen Pip die door de gulle gift van een onbekende weldoener een leven van luxe en welvaart krijgt. Ondanks zijn status lukt het Pip echter niet het hart van de mooie, maar afstandelijke Estella, op wie hij al sinds zijn jeugd verliefd is, voor zich te winnen.

Mooie plaatjes of niet, het gevoel dat Great Expectations vooral lijkt oproep te roepen is simpel en tweederangs. Een film die zelden raakt, zelden weet te boeien en de wereld van Dickens amper verrijkt. Het enige lichtpuntje aan het geheel is de fenomenale aanwezigheid van Ralph Fiennes, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

I GIVE IT A YEAR
Details: Dan Mazer | VK | Romkom | 97 min.
Cast: Rose Byrne, Rafe Spall, Anna Faris


Het huwelijk van Nat en Josh is een droom die uitkomt, maar toch hebben de bruiloftsgasten en zélfs de priester er niet veel vertrouwen in dat het koppel voor altijd samen zal blijven. Wanneer Nat en Josh beiden gevoelens beginnen te krijgen voor iemand anders, weet het pasgetrouwde stelletje eigenlijk al genoeg. Toch willen ze beiden niet de eerste zijn die de bijl erbij neergooit. Met hun éénjarig jubileum op komst loopt de spanning hoog op, zullen ze het halen?

Waar de cliché-komedies je de neus uitkomen, komt Dan Mazer (Brüno) met I Give It a Year. Verfrissend, leuk geschreven, goed gecast en bovendien geschikt voor zowel hem als haar. Eén van de leukste Britse komedies van de afgelopen 10 jaar!

MOVIE 43
Details: Divers | VS | Komedie | 93 min.
Cast: Hugh Jackman, Emma Stone, Halle Berry


Neem een paar hilarische regisseurs, voeg een briljante megacast toe, mix dit met gestoorde grappen, laat alle grenzen weg en neem afstand. Heel veel afstand. De stomende komedie Movie 43 wordt geserveerd door Peter Farrelly van de Farrelly’s (Something About Mary, Dumb & Dumber) en is één van de meest schokkende, originele en absurde komedies ooit gemaakt.

Een slecht, absoluut niet grappig en onsamenhangend geheel, waar meerdere topacteurs zichzelf voor joker zetten. Een op zich grappig gegeven, maar de rode draad tussen de sketches door (die in Europa blijkbaar anders moest dan in de VS) maakt van een toch al niet denderend geheel een absolute mistreffer. Tip: hou het bij de trailer!

THIS IS 40
Details: Judd Apatow | VS | Komedie | 133 min.
Cast: Paul Rudd, Leslie Mann, Megan Fox


Pete, al jarenlang getrouwd, is thuis omringd door alleen maar vrouwen: zijn vrouw Debbie en hun twee dochters, de acht-jarige Charlotte en de dertien-jarige Sadie. Terwijl hij zijn platenmaatschappij probeert te redden van een faillissement moet hij thuis hard werken aan zijn huwelijk. Samen met Debbie moet hij zien te voorkomen dat ze elkaar de nek omdraaien, door de stress van hun drukke leven.

Na successen als Knocked Up en The 40 Year Old Virgin wil Judd Apatows This is 40 maar niet vlotten. Vooral te danken aan het te serieus nemen van het thema. Te veel drama, te veel humor die niet werkt en vooral het ontbreken van Apatows platte, vunzige seksgrappen (iets waar de vaste aanhang toch op zit te wachten) maken van deze film eerder een tragikomedie dan een geslaagde aanwinst in de reeks.

OOK IN DE BIOSCOOP

DE WEDEROPSTANDING VAN EEN KLOOTZAK
Details: Guido van Driel | NL | Thriller | 89 min.
Cast: Yorick van Wageningen, Goua Robert Grovogui


De Amsterdamse crimineel Ronnie overleeft ternauwernood een moordaanslag en keert met aangescherpte zintuigen terug in het leven. Een jonge Angolese asielzoeker kan niet praten over de verschrikkingen uit zijn verleden en ziet zijn kansen op een legaal verblijf in Nederland verdampen. Een lijfwacht met een depressie, een hoteleigenaresse met een zieke kat en een echtpaar met een groot verdriet. Allen zullen ze elkaar helpen. Immers: we benne toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?