Deze week o.a. Marlon Wayans in de komedie A Haunted House en Yippee-ki-yay'er Bruce Willis flopt gigantisch met A Good Day to Die Hard.

Tip van de week!
A HAUNTED HOUSE

Details: Michael Tiddes | VS | Komedie | 86 min.
Cast: Marlon Wayans, Cedric the Entertainer, Nick Swardson


A Haunted House is een hilarische spoof op horrorfilms als Paranormal Activity en The Devil Inside. In de komedie volgen we Malcolm en Kisha die zojuist samen in hun droomhuis zijn ingetrokken. Al snel blijkt dat ze niet alleen in het huis zijn. Terwijl Malcolm aan zijn seksleven wil werken, waarbij hij liever niet gestoord wil worden door een irritante geest, komt hij erachter dat het juist zijn vriendin is die bezeten is. Hulp van een homoseksuele psychiater, een coke snuivende priester en een amateuristisch team van ghostbusters moet hij het leven van het ooit zo gelukkige stel redden.

Denk je aan Marlon Wayans, dan denk je aan Scary Movie. Hoewel parodiefilms er sindsdien niet bepaald op vooruit zijn gegaan, weet nieuwkomer Michael Tidders er met A Haunted House een redelijk geslaagde komedie op na te houden. Niet leuke sketches en grappen zijn ingewisseld voor platte, vaak seksgetinte humor en slechte parodieën op even slechte films zijn ingewisseld voor slechts één thema: Paranormal Activity. Leuk, flauw, melig en dus geschikt voor een geslaagd avondje lachen!

A GOOD DAY TO DIE HARD
Details: John Moore | VS | Aktie | 96 min.
Cast: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch


Bruce Willis keert terug in zijn meest iconische rol als John McClane - de 'ultieme' held die overal en altijd aan het langste eind trekt. Deze keer is hij alleen echt op het verkeerde moment op de verkeerde plek, wanneer hij naar Moskou reist om zijn vervreemde zoon Jack bij te staan. Met de Russische onderwereld op de hielen en een onvermijdelijk conflict in het vizier, ontdekken de twee McClanes dat ze juist door hun tegengestelde werkwijzen niet te stoppen zijn.

Waar sequels altijd een punt der discussie zullen blijven, vraag je je af wat sommige filmmakers toch bezield. Na het zeer tegenvallende Max Payne weet regisseur Moore opnieuw een prutfilm af te leveren. Mede te danken aan een belabberd script (Willis kijkt meer toe dan dat er daadwerkelijk iets gebeurd) en vooral technisch laat deze vijfde Die Hard te wensen over. Tegenvallend en tergend tot op het bot.

CHIMPANZEE
Details: Alastair Fothergill | VS | Docu | 84 min.
Cast: Carice van Houten


In Chimpanzee maken we kennis met de kleine Oscar, een speelse en nieuwsgierige chimpansee. De Afrikaanse bossen zijn een speeltuin voor de kleine enthousiaste Oscar en zijn mede jonge chimpansees. Zij spelen liever dan dat ze samen met hun ouders een middagdutje doen. Maar als Oscar’s familie wordt bedreigd door een concurrerende groep chimpansees wordt hij aan zijn lot over gelaten, totdat een verrassende bondgenoot verschijnt en zijn leven voorgoed doet veranderen.

Natuurdocumentaires zijn hot. BBC-producties worden als warme broodjes over de toonbank verkocht, de televisie puilt er van uit en nu lijkt ook Disney gezwicht voor een heuse bioscoop-release. Hoewel, en dat mag gezegd worden, Chimpanzee alles behalve een standaard natuurdocumentaire is. Warm, verhaalsgewijs, en vooral indrukwekkend gedraaid.

OOK IN DE BIOSCOOP

USHI MUST MARRY
Details: Paul Ruven | NL | Komedie | 96 min.
Cast: Wendy van Dijk, Hiromi Tojo, Mark Sagato


In deze doldwaze komedie moet Ushi Hirosaki, het populaire typetje van Wendy van Dijk, volgens de Japanse traditie voor haar 30e trouwen. Omdat de tijd dringt besluit haar familie haar uit te huwelijken aan een enorme sumoworstelaar. Een nogal ongelukkige combinatie zo blijkt al snel, dus besluit Ushi zelf op zoek te gaan naar een leukere kandidaat. Maar dan moet ze zichzelf eerst omtoveren tot ideale vrouw! Ze reist de halve wereld over, van Londen en Parijs tot aan glamoureus Hollywood, om haar droomman te vinden.

DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END
Details: Michiel ten Horn | NL | Komedie | 98 min.
Cast: Vivian Dierickx, Jacqueline Blom, Ton Kas


De ontmaagding van Eva van End is een tragikomedie over het gezin van End: Evert (48), Etty (46), Erwin (20), Manuel (16) en Eva (15). Een doodnormaal gezin, dat door de jaren heen zijn eigen gewoontes tradities en al dan niet scheve omgangsvormen, heeft ontwikkeld. En dan is daar ineens Veit (17): de vleesgeworden perfectie in de vorm van een Duitse uitwisselingsstudent. Met hem komen ook twijfel, onzekerheid, angst en verlangen het gezin Van End binnen. Hoe hebben ze al die jaren kunnen functioneren met al hun imperfecties? Vijf gezinsleden gaan zichzelf heruitvinden en dreigen hierbij niet alleen steeds verder van zichzelf, maar ook van elkaar verwijderd te raken.

CHEERFUL WEATHER FOR THE WEDDING
Details: Donald Rice | VK | Komedie | 93 min.
Cast: Felicity Jones, Luke Treadaway, Elizabeth McGovern


Engeland, een koude decemberochtend, 1932. Wanneer vrienden en familieleden zich beneden alvast verzamelen voor de ceremonie, houdt bruid-in-wording Dolly zich met een fles rum schuil in haar slaapkamer. Het bezoek vermaakt zich al kibbelend en drinkend beneden, in afwachting van Dolly. De komst van haar jeugdliefde Joseph brengt echter grote onrust met zich mee. Joseph schopt Dolly's gevoelens flink in de war, tot grote ergernis van haar moeder die Joseph eigenlijk nooit zag zitten.