Deze week o.a. Jason Statham en Jennifer Lopez in Parker en Russell Crowe in The Man With The Iron Fists.

Tip van de week!
PARKER

Details: Taylor Hackford | VS | Actie | 118 min.
Cast: Jason Statham, Jennifer Lopez, Nick Nolte


Parker is een professionele dief die leeft volgens een erecode: steel van de rijken en doe geen mensen pijn die het niet verdienen. Maar bij zijn laatste overval verraadt zijn team hem, nemen zijn deel van de buit mee en laten hem voor dood achter. Parker is vastbesloten ze hun verdiende loon te geven en spoort ze op in Palm Beach, waar de groep een grote overval beraamt. Vermomt als rijke Texaan neemt hij de knappe Leslie aan als zijn partner. Samen bedenken ze een plan om de zaak recht te zetten.

Een, dit keer, niet al te typische-Statham film vol knokpartijen en adrenaline-driven actiesequenties. Waar de nadruk op het best redelijk in elkaar stekende scenario ligt, laat zowel de regie als techniek de nodige steekjes vallen. Desalniettemin, prima materiaal voor op DVD/BRD!

THE MAN WITH THE IRON FISTS
Details: RZA | VS | Actie | 90 min.
Cast: Russell Brand, Lucy Liu, RZA


Quentin Tarantino presenteert The Man With the Iron Fists, een actie-avontuur geïnspireerd door kung-fu klassiekers en geschreven door RZA en Eli Roth. RZA, één van de belangrijkste leden van de hip-hop groep Wu-Tang Clan, debuteert als regisseur én leading man naast een internationale sterrencast bestaande uit o.a. Russell Crowe en Lucy Liu. In zijn eerste film combineert RZA verbluffende martial-arts gevechtsscènes met zijn eigen stijl. The Man With the Iron Fists speelt zich af in het dorp "Jungle Village" in het 19e eeuwse China. De dorpssmit krijgt hulp van een geheimzinnige vreemdeling om de clan te stoppen die het dorp wil vernietigen.

Hoewel grappig om te zien hoe kunstjes uit de jaren 70 overeind blijven met de technieken anno 2013, slaat de film de gehele plank mis. Het enige lichtpuntje aan dit alles is een opvallende rol voor Russell Crowe als 'slasher'. En waarom Tarantino aan de ze film wordt gelinkt?

OOK IN DE BIOSCOOP

MATTERHORN
Details: Diederik Ebbinge | NL | Drama | 88 min.
Cast: Ton Kas, René van 't Hof, Porgy Franssen


Matterhorn is een tragikomedie over Fred, een eenzame man die sinds de dood van zijn vrouw alleen in een gehucht woont. Zijn zoon ziet hij al jaren niet meer. Hij heeft buren, gaat naar de kerk, maar verder gebeurt er bitter weinig in zijn leven. Tot hij op een dag een toevallige ontmoeting heeft met een vreemdeling die in het dorp opduikt. Door het contact met deze vreemdeling weet Fred uit zijn beklemmende omgeving los te breken. Hij vindt de moed om met zijn verleden en zichzelf in het reine te komen.

IO E TE
Details: Bernardo Bertolucci | ITA | Drama | 97 min.
Cast: Tea Falco, Jacopo Olmo Antinori, Sonia Bergamasco


Verloren ziel Lorenzo wil het liefst met rust gelaten worden. Om aan een verplichting te ontkomen, verzint hij een handige leugen waardoor hij een hele week alleen in Rome kan zijn. Maar zijn plannen vallen in het water wanneer plotseling zijn halfzus Olivia, het gedoodverfde zwarte schaap van de familie, voor zijn deur staat. In eerste instantie wil Lorenzo niets van Olivia - beeldschoon, brutaal en gevaarlijk – weten, totdat hij zich realiseert dat ze elkaar misschien wel kunnen helpen. Tegen de achtergrond van het turbulente Italië van vandaag de dag, vertelt Io e te (Jij en Ik) het ontroerende verhaal van een moedige generatie: over jonge mensen die hunkeren naar acceptatie, maar die bang zijn zichzelf te verliezen. Tegelijkertijd is het een universele ode aan de kracht van familieliefde.

INVENTARIS VAN HET MOEDERLAND
Details: Ben van Lieshout | NL | Documentaire | 75 min.

Een film geïnspireerd door het werk van de fotograaf Sergei Prokudin-Gorskii (1863-1944), uitvinder van de kleurenfotografie in Rusland. In de voetsporen van fotograaf Prokudin-Gorskii volgt de film twee trajecten, met de boot en de trein, door het hart en door het noorden van Rusland, waarin zijn inventariserende kijk op de laatste jaren van het grote Russische Tsarenrijk wordt opgeroepen en gecontrasteerd met een hedendaagse filmische blik. Een kleurrijke ode in beeld, geluid en muziek van het Rusland van vlak voor de Revolutie en van Rusland nu.