Deze week o.a. de eerste langverwachte prequel in The Hobbit-serie, Dominic Cooper als schrijver met een groot geheim, een typische Eric Bana in Deadfall en is Disney's Wreck-It Ralph een feest van herkenning voor echte old school gamenerds.

Tip van de week!
THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

Details: Peter Jackson | NZ | Avontuur | 169 min.
Cast: Martin Freeman, Ian McKellan, Andy Serkis


Op een onverwacht moment wordt Bilbo Balins benaderd door de tovenaar Gandalf de Grijze en sluit hij zich aan bij een groep van dertien dwergen, onder leiding van de legendarische krijger Thorin Eikenschild. De tocht voert hem naar de Wildernis en verraderlijke gebieden vol Aardmannen en Orks, dodelijke Wargen en Tovenaars. Ofschoon hun doel in het Oosten ligt, in de woestenij van de Eenzame Berg, moeten zij eerst door de tunnels van de Aardmannen. Daar ontmoet Bilbo een personage dat zijn leven voor altijd verandert: Gollem. Aan de rand van een ondergronds meer, vindt Bilbo een bijzondere en kostbare ring, met onverwachte en bruikbare eigenschappen. Een ring die bepalend is voor het lot van Midden-aarde, maar waar Bilbo zich dan nog niet bewust van is.

Sequels en prequels in overvloed, maar zelden voelde een vervolg dusdanig uitgemolken aan als in The Hobbit. Het merendeel van de scènes voelt te langdradig aan en dialogen worden aangevuld met lange stiltes. Terwijl het boekwerk slechts een vijfde deel beslaat van alle Lord of the Rings boeken bij elkaar, slaat Jackson ook immers hier een bijna 9 uur durende filmtrilogie uit. Hoewel verder redelijk uit balans, steekt het scenario niet geheel onaardig in elkaar. Een aantal zeer vermakelijke onderonsjes tussen vooral Bilbo en dwergenleider Thorin en voor de Gollum-liefhebbers een scène om je vingers bij af te likken. Hoewel de CGI er soms verbluffend uitziet, niet het warmmakertje voor de twee vervolgdelen (2013 en 2014) waar op gehoopt.

WRECK-IT RALPH
Details: Rich Moore | VS | Animatie | 92 min.
Cast: John C. Reilly, Sarah Silverman, Jane Lynch


Ralph is het zat om overschaduwd te worden door Fix-it Felix Jr., de held van de arcade-game waar ze beiden in zitten. Na jarenlang altijd maar weer hetzelfde te doen en te zien hoe Felix alle eer krijgt, besluit Ralph dat hij er helemaal genoeg van heeft de slechterik te zijn. Hij neemt het heft in zijn eigen reusachtige handen en gaat op een groot game-avontuur dwars door alle gamewerelden heen om te laten zien wat je echt nodig hebt om de held te kunnen zijn. Tijdens zijn grote avontuur ontmoet Ralph de harde meedogenloze Sergeant Calhoun uit de game Hero’s Duty en het irritante buitenbeentje Vennellope van Schweetz uit de zoete cart-racing game Sugar Rush, die weleens zijn grootste vriend kan zijn. Maar alles verandert als een dodelijke vijand wordt ontketend die de gehele arcadewereld en Venellope bedreigt.

Het welbekende plaatje. Pixar en in dit geval alleen Disney leveren niets anders dan succesverhalen. Een uniek concept, alles behalve oppervlakkige karakters, een niet al te zoetsappig moraal en zoals dat een groot voordeel is bij animatie; je kunt letterlijk ieder detail naar je hand zetten. Ondanks een rechten-beperking met betrekking tot het gebruik van bekende game-typetjes (waardoor Wreck-it Ralph nog beter van de grond had kunnen komen), een geslaagd feest van herkenning wat aangaat old school computergames. Incl. Disney voorfilmpje!

THE WORDS
Details: Rian Johnson | VS | Actie | 118 min.
Cast: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt


Wat doe je als je dolgraag schrijver wilt worden, maar alle uitgevers je afwijzen? Moet je dan een anoniem, maar geweldig manuscript dat je per ongeluk vindt naast je neerleggen? Rory Jansen besluit het verhaal zelf uit te brengen en is op slag een literaire sensatie. De recensies prijzen Rory’s debuutroman de hemel in, zijn vriendin en vrienden lezen het ademloos – en Rory houdt de waarheid voor zich. Dan wordt hij op de top van zijn succes aangesproken door een oude man. Die vertelt hem hoe het verhaal echt ontstond; zijn mooie, maar tragische herinneringen aan naoorlogs Parijs. Het confronteert Rory met grote vragen over zijn creativiteit, ambities en morele keuzes. Is Rory fictie of werkelijkheid? Rory’s verhaal is namelijk het nieuwe boek van successchrijver Clay Hammond. Wat wil Clay met zijn boek vertellen? Is dit zijn manier om na lange tijd alsnog in het reine komen met zijn eigen verleden?

Klein, integer drama, dat alle ingrediënten in huis heeft, maar er te weinig mee doet. Naast een fijne rol voor Jeremy Irons, zet Bradley Cooper (voor het eerst) een redelijke rol neer en al met al weet het verhaal je zo nu en dan te raken. De film heeft echter last van een anticlimax, waardoor niet iedereen de film zal waarderen.

DEADFALL
Details: Stefan Ruzowitzky | VS | Thriller | 94 min.
Cast: Eric Bana, Olivia Wilde, Charlie Hunnam


Wanneer Addison en Liza vluchten van een uit de hand gelopen overval, zien ze maar één uitweg. Ze besluiten op te splitsen en ieder op eigen kracht naar de Canadese grens te komen. Terwijl Addison door het land kruist om de grens te bereiken, wordt Liza opgepikt door Jay, een voormalig bokser die op weg is naar zijn ouders June en gepensioneerd rechercheur Chet. Het is daar waar broer en zus herenigd worden. Er ontstaat een levensbedreigende situatie, waarbij de familieband op de proef wordt gesteld.

Een fijne, niet al te gecompliceerde Bana thriller zoals we wel vaker van 'm gewend zijn. Niet bijster interessant, een flinterdun verhaallijntje waar niet iedereen altijd even lekker bij uit de verf komt, maar zeker niet gevoelig voor clichés. Prima te doen, maar wel eerder op DVD of Blu-ray dan een avondje bios.

OOK IN DE BIOSCOOP

THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN
Details: Felix van Groeningen | BE | Drama | 110 min.
Cast: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse


Als Elise en Didier elkaar ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht. Ze zijn echter totaal verschillend. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een band. Hij praat, zij luistert. Hij is overtuigd atheïst en tegelijkertijd een naïeve romanticus. Zij is de nuchterheid zelve. Wanneer dochter Maybelle geboren wordt, is hun geluk compleet. Maar het lot slaat toe als Maybelle ernstig ziek wordt. Kan een relatie dit gevecht doorstaan als twee personen zo van elkaar verschillen of laat de liefde je op het belangrijkste moment dan toch in de steek?