Deze week o.a. Cloud Atlas, de nieuwe van de makers van The Matrix, in Looper wordt Joseph Gordon-Levitt onderworpen aan zijn toekomstige zelf en in Dreamworks' Rise of the Guardians neemt Jack Frost het op tegen de boeman.

Tip van de week!
CLOUD ATLAS

Details: Andy & Lana Wachowski | VS | Drama | 172 min.
Cast: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Sturgess


Cloud Atlas vertelt zes verhalen die zich in een verschillende tijd en op verschillende plaatsen afspelen en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het eerste verhaal speelt zich rond 1850 af, terwijl het laatste verhaal zich honderden jaren in de toekomst afspeelt. Het is een episch verhaal van menselijkheid waarin de acties en de gevolgen van onze levens impact hebben op een ander door middel van het verleden, het heden en de toekomst wanneer één ziel omgevormd wordt van een moordenaar tot een verlosser en één enkele daad van vriendelijkheid ervoor zorgt dat eeuwen later een revolutie ontketend wordt.

Naast Skyfall is er dit najaar nóg zo'n knaller. Een ongekend in beeld gebracht pareltje, uit handen van de makers van The Matrix-trilogie. Fenomenaal geschreven filmadaptatie, een cast om je vingers bij af te likken, een adembenemende soundtrack en een dusdanig in elkaar geweven raamvertelling, dat de 3 uur die deze film duurt, voorbij zijn gevlogen, voor je er erg in hebt. Een mooie bijkomstigheid is dat zowel het verhaal als de muziek geïnspireerd lijken te zijn door de tv-serie LOST. Must see!

LOOPER
Details: Rian Johnson | VS | Actie | 118 min.
Cast: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt


Tijdreizen is nog niet uitgevonden, maar over dertig jaar wel. In de actiethriller Looper dient Joe mensen uit de toekomst te elimineren. Als er iemand moet worden omgelegd, sturen criminelen die terug in de tijd om daar te worden afgemaakt zodat de sporen niet traceerbaar zijn. Loopers worden goed betaald en leiden een luxe leventje. Er is eigenlijk maar één regel: laat je doelwit nooit ontsnappen, zelfs niet als je zelf het doelwit bent. Wanneer hij op een dag zijn oudere spiegelbeeld in de ogen kijkt en door een moment van twijfelt niet direct handelt komt zijn leven op zijn kop te staan.

Origineel plot, aangevuld met een aardig geschreven scenario (eerder was Johnson al verantwoordelijk voor The Brothers Bloom). Fraai in beeld gebracht, fijne omgevingen, maar toch net iets teveel plotholes en nietzeggende momenten. Dat Gordon-Levitt en Willis daarnaast maar niet van het doek willen spatten, maken van Looper (achteraf gezien) één van de meest overrated films van 2012.

RISE OF THE GUARDIANS
Details: Peter Ramsey | VS | Animatie | 97 min.
Cast: Jude Law, Hugh Jackman, Alec Baldwin


Wanneer de boosaardige geest Pitch de aarde bedreigt moeten de Vijf Legendes voor het eerst met elkaar samenwerken om deze schurk te verslaan. Samen moeten ze de fantasie en dromen van kinderen over de hele wereld beschermen. In de originele versie met de stemmen van: Jude Law, Chris Pine, Alec Baldwin, Hugh Jackman en Isla Fisher.

Dreamworks heeft opnieuw een goudmijn in handen. Technisch gezien één van de best gemaakte animatiefilms ooit (vooral de cameravoering is uniek en subliem). Leuk en vooral goed werkende stemmen van o.a. Alec Baldwin als de Russische North (de kerstman), een fantastische soundtrack (Alexandre Desplat) en een goed werkende balans tussen goed en kwaad, zodat Rise of the Guardians zelfs voor de allerkleinste nog te doen is. Dikke plus!

OOK IN DE BIOSCOOP

TROUBLE WITH THE CURVE
Details: Robert Lorenz | VS | Drama | 111 min.
Cast: Clint Eastwood, Amy Adams, Justin Timberlake


Decennia lang was Gus Lobel een van de beste honkbalscouts, maar nu gaat zijn leeftijd hem toch parten spelen. Maar Gus, die aan het geluid van de tik kan horen wat voor worp het was, weigert op de bank plaats te nemen. Toch heeft hij geen keus. Het management van de Atlanta Braves gaat twijfelen aan zijn beoordelingsvermogen, helemaal nu een van de grootste talenten gecontracteerd kan worden. De enige die Gus nog kan helpen is degene die hij zelf nooit om hulp zou vragen: zijn dochter Mickey. Mickey werkt op een groot advocatenkantoor in Atlanta en heeft maar één doel voor ogen: zo snel mogelijk partner worden. Ze was nooit echt close met haar vader, die er na de dood van haar moeder als opvoeder alleen voor stond. Volgens Mickey heeft Gus maar één grote liefde: Honkbal. Tegen beter weten in, en ondanks de bezwaren van Gus, gaat Mickey met hem mee naar North Carolina, voor waarschijnlijk zijn laatste trip als scout. Om zijn baan te redden, zet ze haar eigen carrière op het spel. Voor het eerst in jaren trekken ze samen op en ontdekken ze waarheden over hun verleden en heden. Waarheden die hun toekomst kunnen veranderen. Johnny Flanagan is een rivaliserende scout die zijn zinnen heeft gezet op de functie van stadionspeaker, en op Mickey.