Deze week o.a. de terugkeer naar de Alien-reeks in 'Prometheus', Paul Rudd is 'Our Idiot Brother' en als in 'Moonrise Kingdom' twee verliefde tieners weglopen, rukt zelfs Bruce Willis uit om ze te vinden.

Tip van de week!
PROMETHEUS

Details: Ridley Scott | VS | Actie | 126 min.
Cast: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron


Prometheus is een mythologisch verhaal over een team ontdekkingsreizigers dat op zoek gaat naar de oorsprong van de mens op Aarde. Wat volgt is een bloedstollende reis naar de donkerste uithoeken van het heelal. Daar moeten zij een angstaanjagend gevecht leveren om de mensheid van de ondergang te redden.

Het afgelopen jaar werd halsreikend uitgekeken naar Ridley Scott's voorloper op z'n eigen 'Alien' (1979). Waar in eerste instantie veelal omgeven door mysterie, vlogen de spoilers je vervolgens (dankzij een slechte marketing) om de oren. Alle verrassingen lagen op straat met als gevolg dat er weinig schokkends overbleef om naar uit te kijken. Scott kan na 30 jaar eindelijk ploeteren met de effecten zoals hij dit destijds al voor ogen had, maar verhaaltechnisch wil de veels te clichématige boel (ondanks aardige vertolkingen door Rapace en Fassbender) nooit echt vlotten of raken.

OUR IDIOT BROTHER
Details: Jesse Peretz | VS | Komedie | 90 min.
Cast: Paul Rudd, Zooey Deschanel, Elizabeth Banks


Een feelgood komedie van de makers van 'Little Miss Sunshine' en 'Sunshine Cleaning'. Drie zussen zien hun hippie-broer al jarenlang als de grootste idioot die er op aarde rondloopt, maar komen er langzaam achter dat hij hen met zijn idealistische en vergevingsgezinde instelling meer bij kan brengen over hun eigen chaotische leven, dan dat ze zelf durven toe te geven.

Op een enkel moment na, vliegt Rudd nooit ver genoeg door de bocht om een stuip van het lachen te krijgen. Sterker nog, waar vooral Deschanel, Rudd en Banks stralen en goed in hun vel zitten, trekt het scenario ze even hard weer naar beneden. Weinig boeiends, maar zeker vermakelijk genoeg om uit te blijven zitten!

MOONRISE KINGDOM
Details: Wes Anderson | VS | Drama | 93 min.
Cast: Jared Gilman, Bruce Willis, Edward Norton


Als in de zomer van 1965 de verliefde tieners Sam en Suzy van huis weglopen, is het anders zo rustige eiland aan de Amerikaanse oostkust in rep en roer. Iedereen wordt gemobiliseerd om de twee op te sporen: van de lokale padvinders waartoe Sam behoort onder leiding van hopman Ward tot aan de sullige sheriff Sharp die een geheime affaire heeft met de moeder van Suzy. Een dreigende storm en de komst van de strenge medewerkster van jeugdzorg zetten de gebeurtenissen op scherp.

Dat een meesterlijke film niet altijd van grootse allure hoeft te zijn, is voor regisseur en schrijver Wes Anderson (The Royal Tenenbaums, Rushmore) allang een weet. Subliem, feilloos en vooral herkenbaar geschreven, scherp gecast (o.a. Bruce Willis, Bill Murray en Edward Norton) en bovenal fenomenaal in beeld gebracht. Oscar-waardig materiaal voor volgend jaar!

THE COLD LIGHT OF DAY
Details: Mabrouk El Mechri | VS | Actie | 93 min.
Cast: Henry Cavill, Bruce Willis, Sigourney Weaver


Will Shaw vertrekt voor een lang weekend naar Spanje om daar vakantie te vieren met zijn familie, waaronder zijn dominante vader Martin. De vakantie neemt echter een drastische wending wanneer het gezin ontvoerd wordt, terwijl Will boodschappen aan het doen is. Al gauw beseft hij dat de Spaanse politie niet de intentie heeft hem te helpen, waarop hij besluit zijn eigen weg te gaan. Will krijgt de schrik van zijn leven als zijn vader plotseling opduikt en onthult dat hij een undercover agent is die verstrikt is geraakt in een web van leugens en geheimen.

Het wil de 29-jarige Cavill maar niet lukken door te breken in filmland. Voor even leek Immortals (2011) het keerpunt te worden, maar na succes komt verval, en zo keert Cavill terug naar het B-film-genre. Waar de Franse El Mechri eerder nog wist te imponeren met z'n JCVD, mist The Cold Light of Day op ieder vlak haar doel. Personages voelen te afstandelijk, simpele (doch veels te ambitieuze) cameravoeringen en een flinterdun verhaallijntje omgeven door moeilijke dialogen. Kortom, de ideale B-film!

OOK IN DE BIOSCOOP

MEN IN BLACK 3 3D
Details: Barry Sonnenfeld | VS | Actie | 105 min.
Cast: Will Smith, Josh Brolin, Tommy Lee Jones


J heeft in zijn 15 jaar bij Men in Black veel gezien, maar niks, zelfs geen aliens, hebben hem zoveel verbaasd als zijn ironische, terughoudende partner. Toch, als K´s leven en de toekomst van de planeet in gevaar zijn, reist Agent J terug in de tijd om dingen recht te zetten. J ontdekt dat er geheimen aan het universum zijn die K hem nooit heeft verteld – geheimen die zichzelf onthullen wanneer hij samen werkt met de jonge Agent K om zijn partner, Men in Black en de toekomst van de mensen te redden.

ON THE ROAD
Details: Walter Salles | VS | Drama | 144 min.
Cast: Garrett Hedlund, Sam Riley, Kristen Stewart


New York, eind jaren veertig. Na de dood van zijn vader ontmoet Sal Paradise, een aanstormend schrijver uit New York, de losbandige en avontuurlijke Dean Moriarty. Verlangend naar vrijheid vluchten ze weg van de dagelijkse sleur en reizen door heel Amerika. Tussen wanhoop en vervoering experimenteren ze met seks, liefde, drugs, alcohol en muziek. Ze zoeken de beroering, het wilde leven, de losbandigheid – de toppen van hun emoties. Zelden heeft een boek zo’n cultstatus bereikt als 'On The Road' van Jack Kerouac.

WHAT TO EXPECT WHEN YOU'RE EXPECTING
Details: Kirk Jones | VS | Komedie | 110 min.
Cast: Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Elizabeth Banks


Een kind op de wereld zetten gaat niet vanzelf en is voor iedereen een ander avontuur. Zo staat het leven van TV fitness goeroe Jules en haar Dancing With The Stars- partner nogal op z’n kop als bekend raakt dat ze zwanger is. Wendy is gek van baby’s en brengt net haar eerste babyboekje uit als ze het zelf mee gaat maken en ze voor heel wat verrassingen komt te staan. Zoals haar schoonvader Ramsey, die aankondigt dat zijn piepjonge vriendin Skyler óók in verwachting is. Fotograaf Holly wil dolgraag een kindje adopteren, maar haar man Alex heeft geen idee of hij er klaar voor is. Om niet in paniek te raken sluit Alex zich aan bij een groep kersverse vaders; hopelijk kunnen zij hem klaarstomen. Tenslotte volgen we Rosie, die zwanger raakt na een one night stand. Lukt het haar om alsnog een relatie op te bouwen met vader Marco?