Deze week o.a. Hugh Jackman en Russell Crowe als musicalsterren in Les Miserables, in Gangster Squad neemt Josh Brolin het op tegen maffiabaas Seann Penn en in The Awakening blijkt de wetenschap het niet altijd bij het juiste eind te hebben.

Tip van de week!
LES MISERABLES

Details: Tom Hooper | VK | Musical | 158 min.
Cast: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway


Les Misérables speelt zich af in het 19e eeuwse Frankrijk en vertelt het verhaal van ex-gevangene Jean Valjean. Valjean wordt tientallen jaren achtervolgd door de meedogenloze agent Javert na zijn voorwaardelijke vrijlating. Het leven van Valjean verandert voor altijd wanneer hij de zorg op zich neemt van Cosette, de dochter van de alleenstaande moeder Fantine.

Waar kun je tijdens de Oscars een musicaladaptatie als deze, gebaseerd op een Frans verhaal uit 1862, maarliefst acht keer voor nomineren? In iedere geval niet voor de zangkunsten van Crowe, en ook het verhaal is ons inmiddels wel via alle mogelijke ingangen naar binnen geschoven. Gelukkig is daar Hugh Jackman, die de film volledig op z'n schouders weet te dragen. Het is zelfs zo sterk, dat vrijwel alle scènes zonder Jean Valjean direct aanvoelen als langdradig en daardoor met de minuut verder lijken weg te dompelen. Vergelijkingen met Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street zijn voor de vaste musical-liefhebber al snel gemaakt, en als totaalplaatje het zeker waard voor een bijna 3 uur durende zit.

GANGSTER SQUAD
Details: Ruben Fleischer | VS | Actie | 113 min.
Cast: Seann Penn, Ryan Gosling, Emma Stone


Los Angeles 1949. De gewetenloze, in Brooklyn geboren, maffiabaas Mickey Cohen heeft de stad in zijn greep. Hij zwaait de scepter over de drugs- en wapenhandel, prostitutie en de gokindustrie ten westen van Chicago. Dankzij de bescherming van niet alleen zijn eigen mensen, maar ook van corrupte politieambtenaren en politici, kan Cohen zijn rijk en macht steeds verder uitbreiden. Alleen een geheime eenheid van de LAPD, onder leiding van brigadier John O’Mara en Jerry Wooters durft het gevecht met Cohen aan te gaan.

Hoe het gebruik van digitale cinema en vooral het veelvoudig gebruik van verschillende soorten camera's en lenzen een geniaal concept als dat van Gangster Squad volledig onderuit kan halen, bewijst Zombieland-regisseur Ruben Fleischer. En dan nog te zwijgen over de vele clichés, plotholes en andere ongemakkelijkheden in het script. Een gemis voor al het talent dat rondhuppelt. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de LAPD die Los Angeles probeerde terug te veroveren van de gevaarlijkste maffiabaas aller tijden.

THE AWAKENING
Details: Nick Murphy | VK | Thriller | 107 min.
Cast: Rebecca Hall, Dominic West, Imelda Staunton


Londen, 1921. De Eerste Wereldoorlog heeft zowel fysieke als emotionele littekens achtergelaten. Zoekend naar troost vinden slachtoffers en nabestaanden hun heil in het bovennatuurlijke. De nuchtere Florence Cathcart heeft echter een rotsvast vertrouwen in wetenschap en logica. Met veel plezier ontmaskert deze schrijfster allerlei spirituele oplichterspraktijken. Maar dan wordt ze opgezocht door oorlogsveteraan Robert Mallory. Hij vertelt haar van de onverklaarbare gebeurtenissen op kostschool Rockwood, waar hij als geschiedenisleraar werkzaam is. Nadat een van de studenten is omgekomen, zijn de andere leerlingen ervan overtuigd dat er een geest rondwaart. Hoewel hij sceptisch is, heeft ook Robert geen verklaring voor het mysterieuze jongetje dat aan de schooljongens verschijnt. Vastbesloten om de zaak te ontraadselen, reist Florence met Robert naar het afgelegen Rockwood.

Een bovenal kaal, leeg en mager uitgewerkte film, die op geen enkel vlak verrast, vernieuwd of positief bijdraagt aan het spookhuis-genre. Plotwendingen voelen onsamenhangend, de cast niet altijd even sterk, spanningselementen te gemaakt en het zogenaamd alles ophelderende einde wordt je uiteindelijk maar met de paplepel ingegoten omdat het verhaal te onlogisch wordt...

OOK IN DE BIOSCOOP

FINDING NEMO 3D
Details: Andrew Stanton | VS | Animatie | 106 min.
Cast: Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Alexander Gould


De met een Oscar bekroonde film Finding Nemo keert terug op het witte doek voor het eerst in Disney Digital 3D™. Dit adembenemende onderwateravontuur vol met gedenkwaardige komische personages en oprechte emotie volgt de ongelooflijke reis van de overbezorgde clownvis genaamd Marlin en zijn jonge zoon Nemo. Zij worden in het Great Barrier Reef van elkaar gescheiden als Nemo ver weg van de oceaan in een aquarium op het kantoor van een tandarts belandt. Aangemoedigd door Dory, een vriendelijke maar vergeetachtige blauwe vis, begint Marlin aan een gevaarlijke tocht om zijn zoon Nemo te redden, die zelf een paar gewaagde plannen heeft bedacht om thuis te komen.

HYDE PARK ON HUDSON
Details: Roger Michell | VK | Drama | 95 min.
Cast: Bill Murray, Olivia Colman, Samuel West


Hyde Park on Hudson laat een historische gebeurtenis zien die de menselijke kant onderstreept van een van de meest iconische leiders uit de Amerikaanse geschiedenis, Franklin Roosevelt. In juni 1939 nodigt president Franklin Delano Roosevelt de Britse koning en koningin uit voor een weekend in zijn huis in Hyde Park on Hudson. Het is het allereerste bezoek van een regerend Britse monarch aan Amerika die met de kennismaking, ook een alliantie probeert te sluiten vanwege de dreigende oorlog met Duitsland. Met de komst van het Britse echtpaar heerst er in het huis van Roosevelt de nodige spanning tussen Eleanor, de vrouw van Roosevelt, moeder Sara en de secretaresse. Daisy Suckley, een nicht en huisvriendin van Franklin Roosevelt, beschrijft dit onvergetelijke weekend over de bijzondere vriendschap tussen de twee landen en haar relatie met de president.