Er is al veel geschreven en gedaan om het wonen in studentenhuizen, en dan met name studentengebouwen. Ze zijn smerig, eenvoudig en relatief goedkoop. Alles wat bij een student past zou je denken. Toch is er nog een alternatief voor studentengebouwen, en dat is particulier wonen.

In mijn eerste studiejaar ben ik met drie van mijn vrienden van de middelbare school uit huis gegaan om met zijn vieren samen te gaan wonen in Rotterdam, waar we onze studie zouden gaan beginnen. Omdat we nog geen contacten hadden binnen verenigingen voor studentengebouwen waar we met meer terecht zouden kunnen, hebben we ons gericht op particuliere huurwoningen. Daar vonden we de huurwoning die ik nog altijd bekleed.

Verschillen

Maar is het wel zo verstandig? Wat zijn de verschillen met studentengebouwen? Nou dat is vrij simpel. Studentengebouwen worden gekenmerkt door het slot op de deur van de kamer, het hebben van beperkte gezamenlijke ruimte en een omgeving die enkel uit medestudenten bestaat. De contra hiervan is eenvoudig in te vullen. Particuliere huurwoningen zijn eigenlijk volwaardige appartementen of huizen. Ze hebben een woonkamer zoals je gewend bent van thuis en ze werken nog met slaapkamers in plaats van studentenkamers.

Voordelen

Wat zijn nu de voordelen van deze woningen, hoor ik u al denken. Het grootste voordeel is dat je de stap naar een grote stad in ieder geval met zijn allen kan zetten. De huur valt, wanneer deze verdeeld wordt over alle huisgenoten nog in het normale straatje qua bedragen als je het vergelijkt met studentenkamers. Daarnaast heb je gigantisch veel gezamenlijke ruimtes en in sommige gevallen zelfs een voor- of achtertuin. Best prima in de zomer!

Nadelen

Toch zijn er ook nadelen. Zo staan particuliere woningen doorgaans niet in een studentenomgeving, en heb je gewoon rekening te houden met je buren. Om 23:00 is het gewoon stil, want wij moeten morgen gewoon om 06:00 het burgerleven in. Saai! Verder is de mate van privacy ook wat lager in een particuliere woning. Je hebt geen slot op de deur, en de meeste vierkante meters in het huis zijn gezamenlijk.

Wil je de grote stad in, maar niet alleen? Geef je niet te veel om je eigen stekkie? Dan is een particuliere woning misschien wel precies iets voor jou!Rotterdam_SW_Banner_large