1. Maak een Spotify afspeellijst voor je sollicitatie 

Elke dag Spotify luisteren doen veel mensen, maar het gebruiken in je sollicitatie? Jazeker, dacht Daan Scherpenzeel! De docent was toe aan een nieuwe baan en had het gemunt op Spotify. Dus maakte hij een playlist waarin hij zichzelf voorstelde en eindigde met de nummers ‘I would like’ (van Zara Larsson), ‘2’ (van H.E.R.) en ‘Get a Job’ (The Silhouettes). Geniaal toch?

 

2. Creëer je eigen site in plaats van een cv

Een cv op laten vallen kan heel erg lastig zijn. Je moet je cv kort houden maar je wilt ook graag laten zien wat je kan en wie jij bent. Nu kijken recruiters maar zo’n 6 seconden naar jouw cv, dus opvallen is een must! Daan Louter wilde stage lopen bij The Guardian en wist de aandacht zeker te trekken met zijn eigen site waarop hij zichzelf op een interactieve manier presenteerde. 

 

3. Presenteer jezelf met een video

Als je een linkje naar een video in je mailbox ontvangt is het niet makkelijk om deze te laten voor wat het is. Openen wil je! Verras de recruiter met een kort filmpje (ongeveer één minuut is voldoende) van jezelf waarin je enthousiast jezelf voorstelt en kort je ervaring en motivatie toelicht. Even snel editen en sturen maar! 

 

4. Stuur je cv in eetbare vorm op

Oké, het kost wel iets meer inspanning en geld dan je online of papieren cv, maar je moet wat voor je gewenste baan over hebben. Wat dacht je van een cv van chocolade of jouw cv op een taart? Het bedrijf zal absoluut blij zijn dat zij wat lekkers ontvangen en tijdens het eten zeker de aandacht hebben voor jouw cv.

 

5. Maak een originele poster 

Ben je op zoek naar een baan in de creatieve sector maar schiet het niet echt op? Frank Geurts ervoer hetzelfde dus hij besloot dat het tijd was om het anders aan te pakken. Als grafisch designer en liefhebber van de Marvel films ontwierp hij een poster met zichzelf als superheld en de slogan ‘Soon working at a desk near you’. Deze stuurde hij naar maar liefst 16 ontwerpbureau’s. En die konden zijn poster zeker waarderen! 

 

6. Schrijf je motivatiebrief met de hand 

Herken je het zeldzame gevoel wat je bekruipt als je er een handgeschreven brief voor je op de mat ligt? Pas dat eens op een andere manier toe en verras het bedrijf waar je graag voor zou willen werken. Met een handgeschreven motivatiebrief en cv val je 100% op!

Het allerbelangrijkste bij een sollicitatie is dat je je differentieert van anderen en dat je op een creatieve manier laat zien wie je bent en wat je kunt. Als je eenmaal op gesprek mag komen sta je al 1-0 voor. Heel veel succes!