Een goede cijferlijst - met een 7 of meer gemiddeld - is natuurlijk hartstikke knap, dit betekent in ieder geval dat je makkelijk kan studeren of extreem veel tijd hebt om in je studie te stoppen. Maar hoe je het wendt of keert; sociale vaardigheden leer je over het algemeen niet op de universiteit. Hetzelfde geldt voor creativiteit, ondernemerschap of een groot verantwoordelijkheidsgevoel en juist deze vaardigheden worden op de werkvloer vaak meer gewaardeerd dan alleen goede theoretische kennis. Vooral bij banen waar je met mensen werkt is het belangrijk dat deze sociale vaardigheden goed zijn ontwikkelt in je studententijd. Je bezig houden met een eigen bedrijfje, deelnemen aan een commissie of netwerken door middel van een studie- of studentenvereniging in plaats van non-stop studeren voor een 7 of meer gemiddeld is daarom helemaal geen slecht idee.

Nevenactiviteiten belangrijker dan goede cijferlijst


Het vreemde aan deze maatregel van een 7 of meer is dat deze eigenlijk allang achterhaald is. Op de huidige arbeidsmarkt wordt er namelijk steeds meer waarde gehecht aan de nevenactiviteiten op een cv dan enkel een goede cijferlijst. Deze achterhaalde maatregel gaat voor een grote groep studenten ten koste van hun nevenactiviteiten, waardoor ze minder toekomen aan het ontwikkelen van andere, niet theoretische, vaardigheden. Een 7 of meer gemiddeld betekent namelijk voor veel studenten heel veel uren extra blokken in de UB.

meme liever 6 zonder stress

Daarnaast heb je ook nog de groep studenten die voor hun master een veel hoger gemiddelde halen dan voor hun bachelor, alleen maar omdat hun master veel gespecialiseerder is dan de bachelor waardoor ze er meer affiniteit mee hebben. Deze groep wordt met deze maatregel niet eens meer toegelaten tot de master. Ook zijn er nog de studenten die naast hun studie moeten werken om hun studie te bekostigen, veel tijd kwijt zijn aan een bestuursjaar, vervelende persoonlijke omstandigheden of naast hun studie nog extra stages (in het buitenland) hebben gelopen, wat ten koste kan gaan van de cijferlijst.

Natuurlijk houdt dit niet in dat je met ‘niks’ doen zomaar een master kan gaan volgen, maar gelukkig hebben we in Nederland de regel dat je tenminste een 6 voor elk bachelorvak moet hebben om überhaupt een master te mogen volgen. En ja, deze 6 is precies afgesteld zodat, als je een 6 haalt, je voldoende kennis hebt over het vak. En daarvoor moet je inderdaad studeren, niemand krijgt zijn bachelor – of master - op de universiteit zomaar cadeau. Beeld: Pixabay/Jarmoluk