1. Shady websites

Je zoektocht naar een kamer start in veel gevallen online. Mocht je nou twijfelen over de betrouwbaarheid van een site? Check of er online veel klachten of reviews over de site te vinden zijn. Kom je honderden klachten tegen? Dan is het slim om op zoek te gaan naar een andere verhuursite. 

2. Betaal niet zomaar inschrijfgeld

Lijkt de website oké, maar moet je wel inschrijfgeld betalen? Niet zomaar doen! Sommige sites gebruiken woningen van andere pagina’s waarop je wel zonder te betalen aangeboden huizen kunt vinden. Hoe je hierachter komt? Klik met je rechtermuis op een afbeelding van de advertentie en kies voor Google Image Search. Zo kom je al snel bij de oorspronkelijke website terecht. Vaak kan je dan gratis contact opnemen met de verhuurder. Betaal geen inschrijfgeld voordat je het kameraanbod überhaupt gezien hebt! 

3. Dubbelcheck alles via Google

Yes, de shady websites zijn getackeld en je hebt een mooie kamer op het oog. Zoek dan eerst op of het adres wel bestaat. Als dat zo is, check dan of de foto’s van het huis ook echt de foto’s van het huis zijn met Google Streetview. En de verhuurder, wat kan je daarover vinden op internet? Bij twijfel, niet doen!

4. Maak vooraf geen geld over

Vraagt de verhuurder geld, zodat hij jou de sleutel kan opsturen? Think again! Dit is vaak een teken dat je opgelicht wordt. Ook als de verhuurder aangeeft niet in Nederland te wonen en het daarom via deze weg wilt doen. Met buitenlandse rekeningen en telefoonnummers is het sowieso opletten geblazen. Daarnaast mag een verhuurder ook helemaal geen sleutelgeld vragen. Als je een woning huurt, krijg je de sleutel daar gewoon gratis bij. Lees je dit net te laat en heb je wel sleutelgeld betaald? Dit kun je via de rechter terugvorderen (mits je bewijs hebt ).

5. Geef niet zomaar je gegevens weg

Stuur niet zomaar kopieën van je persoonlijke gegevens op zoals je bankpas, paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Je weet nooit waar deze gegevens terecht komen! Is het toch nodig zorg er dan voor dat je Burgerservicenummer onleesbaar is en schrijf op de kopie dat het een kopie is, de datum waarom je de kopie afgeeft en voor wie het bedoeld is.  En als je het niet vertrouwt, niet doen! 

6. Check de huurprijs 

Zoek goed uit waar je voor betaalt én of dat het waard is. De kamerprijzen rijzen nog steeds 
de pan uit, maar dat wil niet zeggen dat je er niks tegen kan doen. Het is niet nodig om elke maand op het randje van faillissement te balanceren vanwege een of andere ordinaire huisjesmelker! Check daarom hier of jouw huurprijs wel redelijk is.

7. Denk goed na over je keuze

Nu klinken we misschien net als je moeder, maar neem niet te snel een beslissing. Als je teveel twijfelt over de betrouwbaarheid van een verhuurder of website, kan je maar beter op je onderbuikgevoel vertrouwen. Je vindt uiteindelijk echt wel een kamer die aan jouw eisen voldoet! 

De artikel is een samenwerking tussen Studenten.net en Wegwijs Met Je Huurprijs