De ene student geeft de voorkeur aan de eerste situatie terwijl de andere student kiest voor het laatste. Op de lange termijn is het thuis wonen beter voor je financiën maar anderzijds gaat het studentenleven wel aan je voorbij. Aan het woord twee studenten: de een geeft de voorkeur aan thuis blijven wonen, de ander prijst het studentenleven aan.

 

 “Thuis wonen is minder stressvol”

Marieke (23), schakelstudent communicatiewetenschappen, woont in Gasselte (Drenthe)

Op mijn 17e begon ik met studeren in Groningen aan de Hanzehogeschool. Op dat moment was ik al helemaal niet van plan om op kamers te gaan aangezien ik zelf op dat moment nog een soort kind was, haha. Sommige mensen zijn er op dat moment al klaar voor, maar ik was dat totaal niet.

Daarnaast was het geen noodzaak om op kamers te gaan, aangezien er een goede verbinding is tussen mijn woon- en studieplaats. Inmiddels zit ik in mijn vijfde studiejaar en daarmee mijn laatste ov-jaar. Ik heb al die jaren dus gratis kunnen reizen. Volgend jaar wordt dat anders; dan moet ik dat ene jaar zelf financieren maar dat is ook wel te overzien.

Voornamelijk aan het begin van mijn studie was ik lid van diverse verenigingen, zoals de sportvereniging bij mij in het dorp. Dat was ook een reden om thuis te blijven wonen. Ik heb nooit het idee gehad ‘nu ga ik op kamers’. Ik heb het goed thuis en heb een goede band met mijn ouders, dus die keuze heb ik nooit overwogen.

Een groot voordeel is natuurlijk dat het goedkoop is. Ik geef weinig geld uit en kan op die manier geld sparen. Zo heb ik na mijn bachelor een reis naar Vietnam kunnen maken en andere landen kunnen bezoeken. In een andere situatie had ik een bank moeten beroven om dat te kunnen.

Een ander voordeel op financieel gebied is dat ik tot nu toe geen studieschuld opgebouwd heb. Daarnaast beschouw ik het thuis wonen als minder stressvol. Je hoeft toch minder voor jezelf te zorgen dan een student die op kamers woont.

Ik hoef niet iedere avond eten te koken en ik hoef de was niet te doen. Het op kamers wonen trekt mij verder ook niet. Ik hoef niet iedere week op stap zoals de meeste andere studenten. Het ligt denk ik ook aan je persoonlijkheid of je langer thuis blijft wonen of dat je besluit op kamers te gaan.”

 

“Je kunt doen en laten wat je wilt”

Nina (21), student toegepaste psychologie, woont in Groningen

 Ik begon aan mijn huidige hbo-studie in Groningen toen ik 17 jaar was. Na een aantal maanden thuiswonen ben ik op mijn 18e op kamers gegaan in Groningen. Toen ik begon met studeren wist ik al direct dat ik op kamers wilde omdat ik geen zin had om heen en weer te reizen tussen mijn toenmalige woonplaats en studiestad.

Daarnaast wilde ik graag de vrijheid ervaren die je hebt als je op kamers woont en als thuiswonende mist. Als je op kamers woont beleef je wat mij betreft het echte studentenleven, omdat je al je vrienden in de buurt hebt en het gewoon erg gezellig is.

Ook leer je meer mensen kennen, bijvoorbeeld via je studie. Je wordt denk ik een beetje gedwongen om nieuwe sociale contacten op te doen en daar word je zelfstandig van.

Een ander groot voordeel van op kamers wonen is dat je kunt doen en laten wat je wilt. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan je ouders. Als je op kamers woont leer je om zelfstandig te zijn, voor jezelf te zorgen en huishoudelijke taken te vervullen. Ik kon bijvoorbeeld echt niet koken toen ik nog thuis woonde en dat kan ik nu wel aardig.

Dat ik nu op kamers woon heeft wel bijgedragen aan het feit dat ik meer uit mijn studententijd heb kunnen halen. Van tevoren wist ik dat natuurlijk nog niet, maar achteraf gezien heeft dat er wel aan bijgedragen.

Ik heb bijvoorbeeld naast mijn opleiding bestuurservaring opgedaan bij verschillende studieverenigingen en dat is erg onpraktisch als je dan niet in je studiestad woont.

Ik zou andere studenten zeker aanraden om op kamers te gaan tijdens hun studietijd. Ik denk dat mensen die nooit op kamers gegaan zijn daar later wel spijt van kunnen krijgen.”