Op straat in Groningen

Ikzelf heb nooit een échte ontgroeningen moeten doorstaan, maar ik heb voldoende over gehoord en zelf gezien in de straten van de stad. Zeker in de periode wanneer de KEI-week (introductieweek voor (nieuwe) studenten in Groningen) erop zit en de studentenverenigingen hun nieuwe leden aan hun introductie onderwerpen, valt er genoeg te zien op straat. Denk aan groepjes studenten die een week lang in een witte overall moeten lopen of een plastic hobbelpaard bij zich hebben dat ze een tijd lang als waardevol huisdier moeten beschermen.

Verhalen die ik gehoord heb

Ontgroeningen die ik niet heb meegemaakt, maar waar ik wel over gehoor heb zijn er ook genoeg. Zo moesten wedstrijdroeiers bij een roeivereniging op een avond per vijftal in een kamertje komen. Er waren alleen kaarsen ter verlichting en het bestuur was er om ze welkom te heten. Vervolgens kregen ze hun ‘wedstrijddas’, die ze om moesten doen. Daarna volgde er een quiz, en ieder fout antwoord had een shotje jenever per persoon als gevolg, die via de das naar beneden de mond in moest worden gegoten. Na afloop waren ze dan officieel ‘gedoopt’.

Een andere ontgroening is er een waarbij de nieuwe leden voorafgaand aan een introductiekamp allerlei compleet willekeurige voorwerpen moesten bemachtigen, die ze mee moesten nemen naar het kamp. Tijdens dit kamp werd er vervolgens door middel van alcohol, allerlei spellen en activiteiten en nog meer alcohol voor gezorgd dat er geleidelijk vriendschappen en potentiële jaarclubs ontstonden. 

Tot slot staan de grotere, meer corporale studentenverenigingen van Groningen erom bekend vrij zware ontgroeningen te hebben voor hun nieuwe leden. Details weet ik niet, maar de geruchten schetsen een duidelijk beeld. Nieuwe leden staan onderaan de hiërarchie en hebben soms beperkte rechten en des te meer verplichtingen. De introductieweek is verder meer een fysieke en psychologische uitputtingsslag, waarbij de nieuwe leden flink aangepakt worden. Uiteraard kan zo’n beproeving helpen bij het vormen van een band met je lotgenoten, maar of je ervan houdt, dat is andere koek.
 
Rick ontgroening 2

Mijn eigen ‘ontgroeningen’

Bij mijn tennisvereniging zijn er op papier geen ontgroeningen. Toen ik echter in het bestuur kwam als technisch coördinator, werd ik ook lid en voorzitter van de technische commissie, en zij heeft wel een (soort) ontgroening. Op de avond voorafgaand aan de borrel waarop het nieuwe bestuur gepresenteerd wordt, wordt de nieuwe technisch coördinator uitgenodigd voor een ‘vergadering’.
 
Echter worden er gewoon gezellig biertjes gedronken met elkaar en dient de nieuwe technisch coördinator een ‘race’ af te leggen. Hoe ziet die race er uit? Er staan om-en-om zeven shotjes jenever en zes negerzoenen, die zo snel mogelijk naar binnen gewerkt moeten worden. Qua hoeveelheid alcohol is het nog wel te doen, maar de combinatie van drank en het schuim en de wafel van een negerzoen is vreselijk. Mijn recordtijd is dan ook niet om over naar huis te schrijven…