In mijn eerste jaar in Groningen heb ik een puntentelling van de Huurcommissie ingevuld waardoor ik erachter kwam dat de kale huur zo’n 47 euro te duur was. Ter illustratie, dit komt neer op 564 euro per jaar dat ik te veel betaalde. Ik heb dit ingevulde formulier tezamen met een brief naar mijn huisbaas en makelaar gestuurd, en niet veel later werd ik uitgenodigd op het kantoor. 

‘Met hun rug tegen de muur’

Hier bleek dat mijn huisbaas bepaald niet meewerkend en vriendelijk was, en de makelaar wel erg de belangen van de huisbaas behartigde. Gelukkig stonden ze naar eigen zeggen door mij ‘met hun rug tegen de muur’ en kreeg ik een nieuw huurcontract. Dit puntenformulier is heel eenvoudig om in te vullen (je hoeft alleen je kamer, de keuken en eventuele gedeelde balkons op te meten), en het resultaat kan alleen maar in je voordeel uitpakken.  

Heel veel gebreken in huis

Een jaar geleden hebben twee van mijn huisgenoten namens ons hele huis de hulp ingeroepen van een juridisch adviesbureau voor huurconflicten. In Groningen is de bekendste Frently, maar elke studentenstad zal ongetwijfeld dergelijke bureaus hebben. Mijn huisgenoten stoorden zich namelijk aan de vele gebreken in ons huis en trokken de hoogte van de servicekosten in twijfel (ik betaalde bijvoorbeeld 75 euro servicekosten en 30 euro ‘overige kosten’). Denk bij de gebreken overigens aan een raampje in de badkamer dat niet sluit (we staan letterlijk in de wind te douchen), kolonies schimmel in de badkamermuren, missende trapleuningen en ga nog maar even door.  

Rick trapleuning

Huurcommissie ingeschakeld

Het adviesbureau heeft voor ons een brief opgesteld aan de huisbaas waarin we hem verzoeken deze mankementen op te pakken. Wettelijk gezien heeft de huisbaas na dagtekening van de brief zes weken om aan te vangen met de reparaties. Er gebeurde niets, en om die reden heeft het adviesbureau de zaak bij de Huurcommissie gelegd. Deze zou met ons en de huisbaas een afspraak maken om ons huis te komen inspecteren op de mankementen (en een onderzoek doen naar de rechtvaardigheid van de service- en overige kosten).  

Wel een afzuigkap, geen leuning

Een dag vóór de afgevaardigde van de Huurcommissie langs zou komen, stond ons huis vol bouwvakkers (zonder aankondiging en met een eigen sleutel binnen gekomen). Dit heeft tot een chaotische en vervelende dag geleid, en heeft uiteindelijk geresulteerd in een waarschuwing voor de huisbaas van de politie. Overigens hebben de bouwvakkers weinig tot niks gedaan; de schimmel voorzien van een verse laag verf (ja, want zo los je schimmel in je muren op), een licht gammele trapleuning vervangen maar de plek waar er géén een zat zo gelaten en een nieuwe afzuigkap bevestigd in te keuken (erg fijn, maar was niet een van onze klachten).
 
De volgende dag kwam de Huurcommissie langs en deze persoon heeft ons huis geïnspecteerd en aantekeningen gemaakt. Vervolgens zou hij een rapport over de mankementen opstellen en een apart rapport over de servicekosten (hij zou de huisbaas gaan vragen om specificatie van de servicekosten alsmede facturen ter onderbouwing).

Rick brief

Leuke financiële meevaller! 

Met name het rapport over de servicekosten bleek heel bijzonder. De huisbaas kon amper facturen leveren, veel kosten niet specificeren en veel gerekende kosten waren ook nog eens niet toegestaan op ons te verhalen. Het gevolg is dat, aldus het rapport, mijn servicekosten van in totaal 105 euro per maand, over de afgelopen drie jaar omlaag gaan naar zo’n 30 euro per maand. Met terugwerkende kracht. Bij een gunstige uitspraak wordt dat dus een leuke financiële meevaller.
 
Er vond een zitting plaats waarbij de rapporten besproken werden. Na deze zitting zou de Huurcommissie in overleg gaan en binnen zes weken een uitspraak doen. De huisbaas was tot ieders verbazing niet aanwezig, dus deze zitting verliep heel soepel en was zo voorbij. We zijn nu zo’n drie weken verder, dus het duimen kan beginnen. We hebben in ieder geval zeer goede hoop!

Inmiddels is de uitslag bekend! Check dit artikel om erachter te komen of ik een rijke tata ben geworden na afloop van het huurconflict!

Meer van Rick

Meer van de andere Helden