De grootste huisjesmelker van dit jaar is de Nijmeegse huisbazin Emmy van der Tol. Zij kreeg deze twijfelachtige eer om haar nalatigheid; aan onderhoud doet ze nooit, rekent servicekosten voor diensten die zij niet levert en ze heeft regelmatig huurders geïntimideerd. Van der Tol werd gekozen uit een kleine 200 genomineerde huisbazen.

De jongerenvleugel van de SP kreeg ook dit jaar weer veel klachten uit het gehele land. De voornaamste redenen om huisbazen te nomineren waren het vragen van een te hoge huurprijs, geen of slecht onderhoud plegen en intimidatie of bedreigingen. Volgens ROOD zijn huisbazen in staat dit te doen, omdat de kamernood hoog is. Volgens ROOD-voorzitter Lieke Smits is deze verkiezing opnieuw een signaal voor de politiek om in actie te komen.Intimidatie en bedreigingROOD pleit voor een landelijk vergunningstelsel voor grote verhuurders. Mochten deze verhuurders in de fout gaan, dan moet de vergunning afgepakt kunnen worden. Vooral de intimidatie door verhuurders loopt uit de klauwen. Volgens ROOD durven huurders hierdoor niet meer in actie te komen en laten ze de situatie voor wat het is. De SP zal deze kwestie aan de kaak stellen in de Tweede Kamer en actie eisen van de aangewezen minister.

Bekijk hier de uitreiking van de Huisjesmelker van het Jaar 2012!

Update: Huisjesmelker zwicht alsnogDe Nijmeegse huisjesmelker Emmy van der Tol zwicht onder de druk en gaat de panden opknappen. Dat heeft ROOD (SP-jongerenorganisatie) op hun site aangekondigd. Van der Tol heeft aangekondigd het pand in de Kerkstraat in Nijmegen op te knappen. Kapotte kookplaten, de vloer en de brandveiligheid worden vernieuwd en verbeterd.