Amsterdam te dure plek voor studenten

Amsterdam is natuurlijk een leuke stad om te gaan wonen, maar de huur is er ontzettend hoog in vergelijking met andere studentensteden. Naar aanleiding daarvan is er volgens de Amsterdamse Studentenunie ASVA een daling ontstaan aan de hogere onderwijsinstellingen in de hoofdstad.De inschrijvingen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) namen af met 10% en bij de Hogeschool van Amsterdam met ruim 16%. Vooral door het leenstelsel is Amsterdam gewoon onbetaalbaar voor studenten. In andere grote steden huur je 1,5 keer goedkoper een kamer dan in onze hoofdstad.

Bron: Het Parool


Straf voor spugen op ov-personeel


Dat je boos bent op het ov omdat je trein weer eens niet op tijd rijdt, is logisch, maar spugen op ov-personeel gaat een beetje te ver. Daar wordt nu dan ook een stokje voor gestoken. Vanaf 1 oktober is er een proef begonnen samen met de politie en het Openbaar Ministerie. In 2013 is het personeel 43 keer bespuugd en in 2014 was dit 28 keer (wat er ├╝berhaupt gemeld is). Als het personeel nu bespuugd wordt, zal het speeksel veilig gesteld worden door middel van een zogeheten spuugkit. Vervolgens wordt er gekeken naar een DNA-match, en kan de verdachte uitgenodigd worden op het bureau.

Bron: Metro


Groei eerstejaars studenten TU Eindhoven

De studiebeurs mag dan wel afgeschaft zijn, maar het aantal eerstejaars studenten aan de TU in Eindhoven blijft gewoon groeien. Dat komt mede door buitenlandse studenten. Het aantal eerstejaars steeg met 10% van 1747 naar 1927 en het totale aantal nieuwe studenten van 2539 naar 2683. Van de eerstejaars zijn er 172 buitenlands. Landelijk is er een stijging van 1 tot 2% bij universiteiten, tot uiteindelijk in totaal 257.000 studenten, zegt de vereniging van universiteiten (VSNU). Bij het hoger beroepsonderwijs is er een daling: Avans Hogeschool Den Bosch en Fontys hebben daar bijvoorbeeld last van.

Bron: Eindhovens Dagblad


We fietsen meer dan ooit

We pakken in ons land al snel de fiets, maar er is gebleken dat dat de laatste jaren alleen maar meer toegenomen is. Jaarlijks legt een gemiddelde Nederlander ruim 1000 kilometer af; 150 kilometer meer dan 15 jaar geleden. Naast dat we meer fietsen, geven we ook meer uit aan een fiets. Vorig jaar betaalden we ongeveer 844 euro voor een fiets. Dat is meer dan het dubbele van de 400 euro die we eind vorige eeuw uitgaven aan een fiets.

Bron: Metro