Maak een afspraak

Zeker als het alweer een tijdje geleden is dat je je oude leidinggevende gezien of gesproken hebt, is het aan te raden om een afspraak te maken. Ga bijvoorbeeld samen lunchen of koffie drinken, zodat je een ontspannen gesprek kunt voeren. Zorg wel voor een beetje professionele kleding, zodat je goed voor de dag komt; netwerken in een korte broek met sandalen en grote witte sokken eronder is niet aan te raden.

 

Wees niet te direct

Netwerken voor een leuke baan is net als flirten; je vraagt nooit direct aan de ander of diegene misschien zin heeft om met je te regelen. Dus je vraagt ook niet zomaar aan je voormalig leidinggevende of hij even snel een aanbeveling voor je wil schrijven. Beter is het om hem om advies te vragen door wat vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld wat hij zou doen als hij in jouw schoenen stond; bij welke bedrijven zou hij solliciteren, en met welke mensen hij zou gaan praten als hij een baan zocht?

 

Blijf contact houden

Zorg dat je contact blijft houden met de mensen waarmee je netwerkt. Niet te vaak natuurlijk, anders wordt het misschien irritant, maar elke twee maanden een berichtje sturen kan geen kwaad. Blijf vooral ook interesse tonen. Als je hebt gesolliciteerd bij een bedrijf en geen baan hebt gekregen, blijf dan wel contact houden en interesse tonen; wie weet komt er een positie vrij en zullen ze als eerste aan jou denken. En dan heb je alsnog een baan bij dat leuke bedrijf, ondanks de aanvankelijke afwijzing.

Beeld: Pixabay/Unsplash

 

Bron: Her Campus