“Mijn huisbaas had geen vergunning om een huis te verhuren aan studenten. Ik kreeg iemand van de gemeente aan de deur die dit vertelde. Achteraf hadden mijn alarmbellen moeten afgaan: mijn huisbaas deed alsof hij bij ons in huis woonde en liet zijn post ook in het huis bezorgen. Een andere verdachte omstandigheid was dat ik mijn huur contant betaalde. Je kan wel zeggen dat ik destijds redelijk naïef was. Uiteindelijk heb ik vijf maanden in het huis gewoond.

“Onze huisbaas zei dat hij een vergunning zou regelen en dat het allemaal wel goed zou komen. Wat er daarna gebeurde vond ik nog veel vervelender. De jongen die naast mij woonde en met wie ik de keuken deelde was verhuisd. Op een dag stond mijn huisbaas voor de deur en zei: ‘Eva, ik kom hier wonen.’ Hij wilde in die kamer naast mij wonen omdat hij last had van agressieve buien. Hij vond het beter om dan naast mij te komen wonen in plaats van bij zijn gezin. Hierdoor raakte ik in paniek, want ik had nog geen andere woning gevonden.

“Mijn andere huisgenoten woonden er al heel lang, dus was het gek dat er bij mij pas drama begon. Mijn andere huisgenoten zeiden al dat het een aparte man was en dat hij wel vaker vreemde dingen zei. Een week later zei hij bijvoorbeeld weer dat er een Marokkaanse vrouw van veertig naast mij zou komen wonen. Dat ging natuurlijk niet werken in een studentenhuis. Ik wilde niet naast haar of naast hem wonen met zijn agressieve buien.

“Ik had voor mezelf besloten om weg te gaan. Ik zei tegen mijn huisbaas dat ik geen huur meer wilde betalen, maar nog wel mijn spullen een maand liet staan. Ondanks dat ik een contract bij hem had getekend, besefte ik dat ik de borg niet meer terug zou zien. Ik betaalde alles contant en mijn huisbaas was erg vergeetachtig. Ik wist dat ik dit niet van hem kon winnen. Mijn andere huisgenoten zijn ook wat anders gaan zoeken en we hebben onze spullen rond dezelfde tijd uit het huis gehaald.

“Zowel het Huurteam Utrecht als het studentenloket zeiden dat ik van tevoren had moeten checken of hij ingeschreven stond als verhuurder. Dat is ook de wijze les die ik hiervan heb geleerd. Ga nooit zomaar ergens wonen, want voor je het weet heeft hij geen vergunning en heb je geen poot om op te staan.”

Heb jij ook problemen met je huisbaas? Op Meldpunt Kamerverhuur kun je al jouw vragen over huurrecht, veiligheid, privacy of onderhoud stellen. Een team van huurrechtadvocaten zal jouw vraag beantwoorden.