“Ik woon samen met mijn huisgenoten op de eerste en tweede verdieping van een huurhuis. Dit wordt gerund door een familie. Ze komen wel drie keer in de week langs om ons te controleren en gaan zich met allerlei dingen bemoeien die ze niks aangaan. Ze komen onze kamers binnen en dat is niet gepast. Als een huisbaas regelmatig je huis binnenvalt, is het niet meer jouw gebied. Bovendien hebben we nog een kamer in het huis die bestemd is voor hun gasten. Hier hebben we in principe niet zoveel last van.

“We hebben gezegd tegen deze familie dat we het vervelend vinden dat ze zo vaak langskomen. Het is een familie met een andere afkomst en ze hebben een behoorlijk temperament. We zijn bang dat er ruzie komt als we er meer van zeggen. Het grootste probleem is misschien wel dat ze niet naar ons willen luisteren. Als er iets in huis kapot gaat krijgen wij daar automatisch de schuld van, terwijl deze dingen al langer versleten zijn. Wanneer we met een tegenargument komen willen ze nooit luisteren. Helaas blijven ze wel je huisbazen. We kunnen wel herrie schoppen, maar daar wordt het contact niet beter op.

“Een vriend van de familie heeft de sleutel gekregen van ons huis en bleef regelmatig slapen op onze verdieping. Deze man stonk altijd naar alcohol en deze dranklucht bleef altijd in huis rondhangen als hij was langsgekomen. Het was al snel duidelijk dat deze man een alcoholprobleem had. Het heeft een tijdje geduurd tot we van deze man waren afgekomen.

“Zolang ik niks te maken heb met mijn huisbazen, woon ik hier goed, maar als er weer iets kapot gaat, word ik gelijk bang. Via een vriendin ben ik in dit huis gekomen en ik heb een goede vriendschapsband met mijn huisgenoten. Ze hebben me van tevoren verteld dat de huisbazen wel eens langs zouden komen ter controle, maar ze hebben er niet bij verteld wat voor rare mensen die huisbazen eigenlijk zijn. Ik moet zeggen dat ik met de kennis van nu misschien destijds andere keuzes had gemaakt.

“Blijf altijd goed communiceren met je huisbaas en let op de manier waarop. Zeker bij particulieren die een huis verhuren moet je goede en duidelijke afspraken met elkaar maken. Makelaars weten meer van de regels waar ze zich aan moeten houden, bij particulieren is dit anders, omdat zij zich nog te erg verbonden voelen met het huis dat ze verhuren. Goede communicatie voorkomt een hoop misverstanden.”

Heb jij ook problemen met je huisbaas? Op Meldpunt Kamerverhuur kun je al jouw vragen over huurrecht, veiligheid, privacy of onderhoud stellen. Een team van huurrechtadvocaten zal jouw vraag beantwoorden.