Let op: bij het onderstaande lijstje betekent ‘makkelijk’ niet dat je binnen een dag of twee al een pro bent; je zal alsnog eerst flink moeten oefenen. Maar dat had je vast allang begrepen, dus laten we snel beginnen.

Makkelijk
In deze categorie vallen instrumenten die redelijk gemakkelijk op te pikken zijn. Zelfs zonder al te veel muzikaal talent. Maar goed, je moet ergens beginnen, en deze instrumenten zijn daarvoor perfect.

Blokfluit
Ja, wie is er niet mee opgegroeid? Niet voor niets was de blokfluit vroeger op de basisschool hét muziekinstrument dat iedereen verplicht moest leren bespelen; lekker makkelijk want je hoeft alleen maar te blazen en je vingers op bepaalde gaatjes te drukken. En dat allemaal in de ijdele hoop dat je de smaak te pakken zou krijgen en daarna op een ‘echt’ instrument zou gaan spelen. Kleine kans, want leuk is anders, zo’n blokfluit. Al was het maar omdat iedereen steevast te hard op die dingen blies, waardoor een ‘optreden’ een krijsende en piepende martelgang werd.

Xylofoon
Na dat gedoe met die blokfluit was het nog niet klaar, want daarna op de middelbare school kreeg je de xylofoon voor je neus. Dat was een stuk leuker want met twee stokjes op die metalen balkjes rammen, dat was natuurlijk geweldig. En misschien nog wel makkelijker dan die blokfluit, want je hoefde niet eens te blazen.

Eervolle vermeldingen
Veel percussie-instrumenten (triangel, tamboerijn, bongo’s) zijn ook relatief makkelijk te bespelen; je hoeft er alleen op te slaan. Een beetje ritmegevoel is dan wel een vereiste. Ook een mondharmonica is relatief makkelijk om een deuntje op te spelen.

Gemiddeld
De instrumenten in deze categorie zijn al wat pittiger, en geschikt voor als je een beetje uitdaging zoekt. Een klein beetje muzikaal talent is wel handig, als je je aan deze instrumenten waagt.

Piano
De piano is het ultieme voorbeeld van easy to pick up, hard to master. Iedereen kan wel een deuntje bij elkaar pingelen, maar écht goed worden, dat is behoorlijk moeilijk. Je handen moeten namelijk onafhankelijk van elkaar bewegen, soms in verschillende tempo’s, en dat is pittig. Maar omdat het instapniveau laag is, toch een plekje in deze categorie.

Gitaar
De (al dan niet elektrische) gitaar is lekker veelzijdig (in een band, bij het kampvuur) en een paar akkoorden spelen kan iedereen. Er zijn heel veel liedjes te leren die heel basic zijn – de akkoorden C, G, A mineur en F - zodat eigenlijk iedereen zonder al te veel talent wel uit de voeten kan met een gitaar. Natuurlijk kun je het jezelf lastiger maken met ingewikkeldere liedjes. Vandaar het plekje in de gemiddelde categorie.


Trombone
De trombone heeft een mondstuk, waarop je blaast. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Je moet namelijk blazen met de juiste lipspanning; hoe kleiner het gaatje tussen je lippen, hoe hoger de toon die je blaast. Het mondstuk van de trombone is relatief groot, waardoor dit niet heel erg lastig is. Er zijn meer instrumenten met een zelfde soort mondstuk waarvoor dit geldt, bijvoorbeeld de tuba.

Moeilijk
Als je voor een instrument uit deze categorie kiest, dan houd je wel van een uitdaging. Veel muzikaal talent is vereist, wil je goed worden met deze instrumenten.

Viool
De viool (en eigenlijk alles met snaren en een strijkstok) is erg lastig op te pikken en eigenlijk ook lastig om goed mee te worden. De strijkstok dient met grote precisie langs de snaren te worden gestreken, wat een goede coördinatie vereist. Als je het goed kunt, dan brengt de viool wel prachtige muziek voort.

Trompet
Weet je nog uit de vorige categorie, die trombone met dat mondstuk? Nou, bij de trompet is dat mondstuk ongeveer de helft kleiner en heb je slechts drie ventielen, zodat de toonhoogte voornamelijk aankomt op jouw lipspanning. Een trompet bespelen is daarom moeilijk, en ook vreselijk vermoeiend op langere termijn. Maar hey, je mag vaak wel de hoofdrol spelen in je orkest want de trompet voert vaak de boventoon. Ook wat waard.

Bron: The Top Tens, Insider Monkey

Coverbeeld: Pixabay/FirmBee