1. Voornemens maken die redelijk zijn

Spreekt voor zich. Onhaalbare voornemens opschrijven heeft geen zin, want die kom je toch niet na.

 

2. Afstuderen

Als je zoals ik in je afstudeerjaar zit, kan je nog wel eens wat obstakels tegenkomen. Feestje hier, feestje daar, geen zin, vervelende docenten, de vrijheid die je kan ruiken maar die nog niet tastbaar is. Kwellend. Je hebt in de voorgaande jaren al gemerkt dat dit niet werkt dus vanaf 2018 is het klaar. Ik ga er alles aan doen om af te studeren en dat begint bij punt 3.

 

3. Een realistische planning maken

Je doet jezelf en je agenda een groot plezier met een planning die daadwerkelijk haalbaar is. Je scriptie schrijven in de eerste drie weken lukt je nooit (ook niet in de laatste drie, denk hierom!). Schrijf per week op wat je af wilt hebben en maak ook dagelijkse lijstjes zodat het kraakhelder is. Plan ook feestjes is en de dag erna ook niet al te veel. Dat is ook realisme.

 

4. Gezond eten

Ook zoiets wat je altijd op je lijstjes hebt staan, maar nooit echt lukt. Ondanks de slechte vooruitzichten ga ik dit tóch doen. En het gaat lukken als je van gezond eten een gewoonte maakt. Hoe pak ik dit aan? Bijvoorbeeld, in plaats van één keer voor een salade te kiezen, ga ik meer salades eten en kies ik dan één keer voor iets minder gezonds. Een lekker broodje of een pizza. Op die manier wordt gezond eten de basis en geniet je nog meer van je ‘cheatmeals’.

 

5. Sociale contacten onderhouden

Ik heb er een hekel aan om iemand tegen te komen die je nu nooit meer spreekt, maar die je ooit heel dierbaar was. Om dit te voorkomen ga ik een lijstje maken met mensen die ik nog een berichtje moet sturen. Niet per se ‘He, wanneer gaan we koffiedrinken?’ (Dat past natuurlijk niet in het afstudeerschema) maar een belangstellend appje. Dit heb ik geleerd toen een vriendin van me naar New York verhuisde. Wij bellen nu altijd om de zoveel weken. Oortjes in, lekker kletsen en tegelijkertijd doe je de was, afwas of andere huiselijke klusjes. Twee vliegen in één klap.

 

6. Naar Spanje verhuizen

Ja dat klinkt als of het nooit gaat gebeuren, maar ik meen dit ten zeerste en ik kan het iedereen aanraden! Wat een topvoornemen! Ik wil een master in Spanje gaan doen en dit wordt het jaar (vandaar ook de afstudeerdruk)!

 

7. Bedenken wat ik de rest van mijn leven wil doen

Na afstuderen komt…? Ja, eigenlijk geen idee. Die vraag ga ik in 2018 beantwoorden. We zien vanzelf wat voor master het wordt.

 

8. Genieten van het leven

Het leven is veel te kort. 2017 is voorbij gevlogen en 2018 zal dat ook zeker weer doen. Een beetje genieten is goed voor een mens en bevordert alle andere goede voornemens! Happy new year!!!